3.4.15

"Telegraph": Η Ελλάδα συντάσσει σενάρια δραχμής...

Telegraph: Η Ελλάδα συντάσσει σενάρια δραχμής - Media
Η Ελλάδα εκπονεί δραστικά σχέδια εθνικοποίησης του τραπεζικού της συστήματος και την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος για να πληρώσει τις υποχρεώσεις, εκτός εάν...
η Ευρώπη λάβει μέτρα για να εκτονώσει την κρίση και μειώσει τις απαιτήσεις της, γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές στο ΣΥΡΙΖΑ που τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τις συντάξεις και ότι τα χρήματα βρίσκονται σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα.

Είναι πιθανό να αναγκαστεί η χώρα να μην πληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα και ταυτόχρονα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις εκτός εάν λάβει την επόμενη δόση.

«Είμαστε μία αριστερή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει δίλημμα να επιλέξουμε ανάμεσα στη χρεοκοπία απέναντι στο ΔΝΤ ή την χρεοκοπία του λαού, μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία σιωπηρής παράτασης με το ΔΝΤ» λέει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα.

Η ελληνική κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα προτιμά να συνεχίσει τη διαφωνία της με την ΕΕ αλλά οι πρώτες πληρωμές αφορούν δάνεια του ΔΝΤ. Αν και η κυβέρνηση δεν θέλει να πατήσει τη σκανδάλη της τυπικής χρεοκοπίας, κρίνεται πιθανό να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια με τα δάνεια του ΔΝΤ ως μέσο πίεσης προς την Ευρώπη.  

«Θέλουν να μας βάλουν σε διαδικασία ταπείνωσης. Προσπαθούν να φέρουν σε θέση είτε να χρεοκοπήσουμε είτε να υπογράψουμε μία συμφωνία πολιτικά τοξική για εμάς» λέει η πηγή της εφημερίδας.



Μπαίνοντας σε μία τέτοια διαδικασία με ΔΝΤ μπορεί να είναι τεράστιο το ρίσκο, γράφει η εφημερίδα και αυτό το γνωρίζουν στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στην εφημερίδα η κυβέρνηση προτιμά να αντιμετωπίσει το χειρότερο παρά να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Στη συνέχει η εφημερίδα επικαλείται άλλη πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει ότι η χώρα δεν θα γίνει προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι δανειστές της Ελλάδας επιθυμούν να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, αλλά μόνο εάν η χώρα πληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ. Ωστόσο η εμπιστοσύνη έχει ήδη καταρρεύσει σε τέτοιο σημείο, όπου καίριοι υπουργοί δεν πιστεύουν πλέον στην ασφάλεια των Βρυξελλών και φοβούνται ότι οδηγούνται σε παγίδα.

«θέλουν να μας επιβάλουν σκληρό έλεγχο στα οικονομικά και να προκαλέσουν οικονομική κατάρρευση  ώστε η κυβέρνηση να πέσει» λέει αξιωματούχος στην εφημερίδα.

«Θέλουν να μας κάνουν παράδειγμα και να μας δείχνουν λέγοντας ότι στην ευρωζώνη καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Δεν πιστεύουν ότι θα μας στηρίξει ο ελληνικός λαός» είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Στη συνέχεια η εφημερίδα επικαλείται τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αμερικής που επισήμανε ότι μία κρίσιμη αλληλουχία γεγονότων μπορεί να ξεδιπλωθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ. Η κατάσταση είναι κρίσιμη για την Ελλάδα γράφει η εφημερίδα, η κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει τα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του Απριλίου και των πρώτη ημερών του Μαΐου και επικαλείται δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που λένε ότι η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρήματα.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: