1.4.15

Tίποτα δεν έγινε «κατά λάθος»...

Διευκρινίσεις για τα 1,2 δισ. ευρώ του TXΣ, από το ΥΠΟΙΚ...

Τον τρόπο με τον οποίο «μεταφέρθηκαν» τα κεφάλαια του ΤΧΣ σε ESM-EFSF, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup και παράλληλα το γεγονός ότι...
τίποτε δεν έγινε «κατά λάθος», παραθέτει το υπουργείου Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Όπως υπογραμμίζεται ο ισχυρισμός από κάποιους ότι τα κεφάλαια αυτά επεστράφησαν από λάθος «οφείλεται είτε σε ελλειπή κατανόηση είτε σε προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης».

Το υπουργείο φροντίζει να αναφέρει εκτενώς τόσο τα τμήματα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου που αφορούν την επιστροφή των κεφαλαίων σε ESM-EFSF, όσο και την ταυτότητα των εν λόγω κεφαλαίων.

Παράλληλα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το ΤΧΣ και το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των ισχυόντων νόμων και της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, έδρασαν άμεσα και διεκδικητικά με σκοπό την βελτιστοποίηση του δημόσιου συμφέροντος, το οποίο υπέσκαψαν οι συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων με τους δανειστές – και πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η απαίτηση για επιστροφή του συνόλου των ομολόγων του EFSF».

Η πλήρης ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών της αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκαν ότι η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το υπουργείο Οικονομικών επέστρεψαν κατά «λάθος» στον ESM-EFSF ομόλογα αξίας 1,185 δισ. ευρώ μεγαλύτερης εκείνης που είχαν υποχρέωση να επιστρέψουν σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015.

Ο ισχυρισμός οφείλεται είτε σε ελλειπή κατανόηση είτε σε προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Λάθος δεν υπήρξε ούτε της διοίκησης του ΤΧΣ ούτε του υπουργείου Οικονομικών.
Αν υπήρξε λάθος αυτό ήταν η απαίτηση του ESM-EFSF για επιστροφή του συνόλου των ομολόγων στην βάση ασύμβατων με το δημόσιο συμφέρον συμφωνιών τις οποίες έκαναν και κύρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ευχαριστεί τους αντιπολιτευόμενους συναδέλφους για την ευκαιρία που δίνουν στην κυβέρνηση και στην διοίκηση του ΤΧΣ να καταδείξουν ποιοι «έσφαλαν» εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, πότε και πώς.

Και τους προτείνει, τώρα που η πραγματικότητα διεφάνη, να συνταχθούν με την κυβέρνηση στην προσπάθεια που καταβάλλει για την διόρθωση μεγάλων λαθών του πρόσφατου παρελθόντος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: