8.4.15

Reuters: «Δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τη Ρωσία»...


Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα από τη Ρωσία για να διαχειριστεί το χρέος της και τα οικονομικά της προβλήματα, τα οποία θέλει να λύσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters.
«Δεν έχουμε...
ζητήσει οικονομική βοήθεια», είπε ο αξιωματούχος πριν από τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. «Θέλουμε να λύσουμε τα οικονομικά θέματα εντός της Ευρωζώνης», πρόσθεσε. 

Κατά την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, για αμφίπλευρες επενδύσεις και εξαγωγές, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα κινηθεί εντός του πλαισίου της Ε.Ε.. 

Όπως είπε, η Ελλάδα ξέρει τι να πράξει εντός του πλαισίου της Ε.Ε., αλλά κάθε χώρα έχει επίσης κυριαρχικό δικαίωμα να φροντίσει και να βελτιώσει τις διμερείς της σχέσεις.

Πολιτικοί αναλυτές εξάλλου, σημειώνει η Deutsche Welle, δεν αποκλείουν ότι από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούν ενδέχεται να προκύψει χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή όμως o πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί μέσω της Bild τον πρωθυπουργό να μην δεχθεί οικονομική στήριξη από την Ρωσία. Mιλώντας στην γερμανική εφημερίδα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Ρωσία θα δώσει βοήθεια στην Αθήνα. Προέτρεψε ωστόσο την ελληνική κυβέρνηση «να μην διακινδυνεύσει την ενότητα των ευρωπαίων» έναντι της Μόσχας στο ουκρανικό ζήτημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ μιλώντας στην εφημερίδα Welt τόνισε ότι η Αθήνα προσεγγίζοντας τη Μόσχα θέλει να δείξει ότι «υπάρχουν και άλλες επιλογές». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους μια ξεκάθαρη στάση έναντι της Ελλάδας. Θα πρέπει να γίνει σαφές στον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει τη δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να προσδεθεί στο ρωσικό άρμα. Τότε όμως και εκείνος θα πρέπει να «βγει από την Ευρώπη και να περάσει σε ένα άλλο ημισφαίριο». 

Σε αντίθεση ο ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ από το κόμμα των Φιλελευθέρων δήλωσε στην εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung ότι ένας «δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός έχει, αυτονόητα, το δικαίωμα να επισκεφθεί τη Μόσχα». Ο γερμανός ευρωβουλευτής θεωρεί απλά την χρονική στιγμή για το ταξίδι «ατυχή».
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: