12.4.15

Reuters: Η Ελλάδα «κλώτσησε» την καλύτερη ευκαιρία...


... για συμφωνία με την Ευρώπη...
«Η Ελλάδα ενδέχεται να έχει χάσει την καλύτερη ευκαιρία για μια μακροχρόνια συμφωνία, αποξενώνοντας τους εταίρους της στην ευρωζώνη τη στιγμή που...
τους χρειάζεται περισσότερο». Αυτό σημειώνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Κυριακή στο Reuters o Paul Taylor.

Όπως επισημαίνει, «η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων του, που λύσεις που ήταν στο τραπέζι πριν από λίγες εβδομάδες, πλέον δείχνουν να απομακρύνονται».

Αναλυτικά, το άρθρο του Reuters γράφει τα εξής:

Με το χρέος να διαμορφώνεται στο 175% του ΑΕΠ και την οικονομία να πασχίζει να εξέλθει από την εξαετή ύφεση, η Αθήνα χρειάζεται όλες τις καλές προθέσεις που μπορεί να συγκεντρώσει για να μειώσει το βάρος. Χρωστά το 80% του χρέους της στον επίσημο τομέα, μετά το PSI του 2012.

Από τη στιγμή που ένα άμεσο κούρεμα χρέος είναι πολιτικά απίθανο, η επόμενη καλύτερη λύση θα ήταν να πληρώσει η Αθήνα πρώιμα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, η εξαγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και η επέκταση ωρίμανσης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης, για να διασφαλιστούν χαμηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.

«Ένα τέτοιο βήμα θα γλύτωνε για την Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα αναθεωρούταν η συμφωνία με την τρόικα, εξαφανίζοντας το ΔΝΤ και την έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο Jacob Funk Kirkegaard του Peterson Institute for International Economics, που τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης.

Η εξέλιξη αυτή θα μείωνε τα επιτόκια εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%, πολύ χαμηλότερα από αυτά που πλήρωνε η Αθήνα πριν την έναρξη της κρίσης χρέους το 2009, ενώ θα μείωνε το κεφάλαιο που πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στη χώρα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναστήσει την οικονομία.

Επίσης, σε αντίθεση με τις ιδέες του Ελληνα υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για swap των δανείων της ευρωζώνης με ομόλογα συνδεδεμένα με ρήτρα ανάπτυξης και ανταλλαγή των τίτλων της ΕΚΤ με ομόλογα «αέναης ωρίμανσης» (perpetual bonds), μια πρώιμη αποπληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα ήταν νόμιμη και θα τύχαινε στήριξης.

Όμως ενώ οικονομικά στέκει μια τέτοια εξέλιξη, πολιτικά δεν δείχνει να προχωρά πλέον με τους εταίρους. Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωνε ότι υπήρξαν διερευνητικές επαφές με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για ένα τέτοιο σχέδιο πέρυσι, πριν ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίσει να κινήσει διαδικασίες εκλογών που τελικά έχασε, αντί να ολοκληρώσει ένα ελάχιστα δημοφιλές πρόγραμμα διάσωσης.

«Τώρα πολιτικά δεν γίνεται να ξεκινήσει (σ.σ. ένας τέτοιος διάλογος), σημειώνει αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Απλά δεν υπάρχει όρεξη πλέον στην ευρωζώνη για ένα μεγάλο παζάρι και συμφωνία για το χρέος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», προσθέτει.

Η ανάγκη «μόχλευσης»

Η αποκήρυξη της ευρωπαϊκής συνταγής για λιτότητα από τον Αλέξη Τσίπρα, οι απαιτήσεις για γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και το φλερτ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντμίρ Πούτιν, η τακτική καθυστερήσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και τα αρχικά αιτήματα για κούρεμα χρέους έχουν «στραγγίξει» τα αποθέματα συμπάθειας για την Αθήνα.
Μέλη της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία επιθυμούν να παραμείνει το ΔΝΤ ως μοχλός πίεσης για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική πειθαρχία γιατί δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες ότι θα κρατήσουν το λόγο τους, ούτε ότι η Κομισιόν θα τους πιέσει να το κάνουν.

«Θα προτιμούσαν να δίνουν ελάφρυνση χρέους σε ετήσια βάση για να κρατήσουν την Ελλάδα υπό πίεση ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα», σημειώνει η Μιράντα Ξαφά, σύμβουλος για το ελληνικό χρέος και στέλεχος του Centre for International Governance Innovation.

Μέλη της ευρωζώνης όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που μπήκαν σε πρόγραμμα μετά την Ελλάδα, κέρδισαν τη συμφωνία με την ΕΕ να ξεπληρώσουν ταχύτερα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, αυξάνοντας τις ελπίδες της Αθήνας.

Όμως το Δουβλίνο και η Λισαβόνα μπόρεσαν να το κάνουν με φθηνότερο δανεισμό από ιδιώτες, καθώς ολοκληρωσαν τα προγράμματα διάσωσης και επανέκτησαν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
«Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι κυβερνήσεις σε δυσκολίες, αλλά δεν είναι δύσκολες κυβερνήσεις», υπογραμμίζει η Elena Daly, στέλεχος της γαλλικής εταιρίας συμβούλων διαχείρισης χρέους EM Conseil.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: