19.4.15

Και ξαφνικά... πρόοδος στις συνομιλίες στο «Paris Group»...

EuroWorking Group: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα την ΤετάρτηΤην πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του EuroWorking Group, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 22 Απριλίου, αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι τα μέλη του Brussels Group και οι Έλληνες εμπειρογνώμονες.

Η... συνάντηση του Brussels Group με τους Έλληνες οικονομικούς εμπειρογνώμονες συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα στη γαλλική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στη βίλα «Σαΐντ», όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ.

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις, αλλά και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η συμφωνία.

Η χθεσινή συνάντηση ξεκίνησε περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 23:00.

Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιάρακης, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.

Τα μηνύματα προόδου στις συνομιλίες είχαν έρθει από νωρίς το πρωί της Κυριακής. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την Αθήνα, η οποία, στην παρούσα φάση, αποτελεί την επιβεβαίωση τουλάχιστον πως επήλθε επιτέλους μια πρώτη πρόοδος, έπειτα από 2,5 μήνες διαπραγματεύσεων -με προοπτική μιας τελικής συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες- ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την εκταμίευση ενός μέρους, τουλάχιστον, των δόσεων.

Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο και το θρίλερ συνεχίζεται αφού, μετά την πρώτη επαφή που είχαν χθες στο Παρίσι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους θεσμούς, αρμόδια πηγή ανέφερε πως «είμαστε αισιόδοξοι, αλλά υπάρχουν ακόμα δυσκολίες», δείχνοντας πως οι συζητήσεις μπορεί να βγήκαν από το τέλμα όπου είχαν βαλτώσει επί μήνες, αλλά δεν έχουν ακόμη πατήσει σε στέρεο έδαφος.

Σόιμπλε: Τα πράγματα για την Ελλάδα έχουν χειροτερέψει

Την ώρα, όμως, που τα νέα από τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Brussels Group θέλουν να σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποθαρρύνει τις ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο στο αδιέξοδο της διάσωσης της Ελλάδας κατά την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα, την προσεχή εβδομάδα.

"Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει λύση στη Ρίγα. Είναι σαφές βέβαια ότι τα πράγματα έχουν χειροτέψει και είναι δύσκολα για την Ελλάδα" δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη Τύπου στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Μία έκθεση που θα ετοιμάσουν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας -Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- εν όψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα αναμένεται να αποτελέσει τη βάση, στην οποία οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα μπορέσουν να έχουν μία πιο εις βάθος συζήτηση, δήλωσε ο χερ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η ευθύνη παραμένει στην Ελλάδα να δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη διαρκή στήριξη, με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας κατά τέσσερις μήνες.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: