18.4.15

Oι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης...


Αισιόδοξη για πρόοδο το σαββατοκύριακο...
Συμφωνία έως το τέλος του μήνα βλέπει η κυβέρνηση, που παραμένει αισιόδοξη παρά τον καταιγισμό των αρνητικών για την Ελλάδα δηλώσεων και των δημοσιευμάτων που προεξοφλούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. 

Στο Μαξίμου θεωρούν θετικό γεγονός, ότι...
οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group ξεκινούν πάλι σήμερα στο Παρίσι και ευελπιστούν ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα έχει διαμορφωθεί μια κοινή αντίληψη γύρω από το τεχνικό περίγραμμα της διαπραγμάτευσης. Αυτό το πλαίσιο θα είναι η βάση για τη συμφωνία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αυτό που θα επιδιωχθεί σε πρώτη φάση θα είναι μια συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο και στο ζήτημα αυτό, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποιες παραχωρήσεις, καθώς και οι δανειστές δείχνουν να μετακινούνται από τις απόλυτα σκληρές θέσεις τους. 

Είναι ενδεικτικό, ότι ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να έχουν συμφωνηθεί όλα για να γίνουν εκταμιεύσεις αλλά και ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε για πρόοδο, παρά τις αποκλίσεις. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διαπραγμάτευση έχει μπει στην ουσία και η πρόοδος εξαρτάται από αμοιβαίες υποχωρήσεις και στις δύο πλευρές. 

Οι πιθανές υποχωρήσεις που μπορεί να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά εστιάζουν σε ότι αφορά στο ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο οι Εταίροι επιμένουν για περικοπές και στο σκέλος των δαπανών, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα για τα έσοδα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. 

Η κυβερνητική επιδίωξη είναι «να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο πλαίσιο μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» και να υπάρχει μια σαφής ένδειξη προόδου στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας ή τις επόμενες μέρες που θα ηρεμήσει και το εσωτερικό μέτωπο. 

Σε καμιά περίπτωση ωστόσο η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της πάντως και γι’ αυτό στο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται, στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, καθώς στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία. 

Επιπλέον από το Μαξίμου, υπενθυμίζουν ότι τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Reuters, ότι «παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», ότι η εμπλοκή στα θέματα αυτά ως τώρα δεν οφείλεται σε «αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά σε πολιτική διαφωνία» και ξεκαθαρίζουν, πως ο έντιμος συμβιβασμός που επιδιώκει η κυβέρνηση θα πρέπει να σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: