7.4.15

New York Times: Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι επιφυλακτική με τον κ. Πούτιν


Επικρίσεις και έντονες επιφυλάξεις ως προς την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήμερα Τρίτη στη Μόσχα και τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζουν οι New York Time, μέσω ενός ...
εκτενούς editorial.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας φέρει τίτλο «Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι επιφυλακτική με τον κ. Πούτιν» και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια σειρά από τρομακτικές προκλήσεις. Πρέπει να βρει χρήματα για να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη, να αναζωογονήσει την κατεστραμμένη οικονομία της και να αναδιαπραγματευτεί τις δανειακές της συμβάσεις με τις άλλες χώρες στην ευρωζώνη. Με δεδομένες τις δυσκολίες αυτές, μπορεί να είναι δελεαστικό - αν και αποπροσανατολιστικό - για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναζητεί οικονομική ή άλλου είδους υποστήριξη από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία».

Αν και η εφημερίδα επισημαίνει τους «στενούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας, οι οποίες εδράζονται εν μέρει στην κοινή θρησκεία, τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό», εντούτοις υπογραμμίζει ότι ο χρόνος της επίσκεψης «μία μόλις ημέρα προτού η Ελλάδα κληθεί να αποπληρώσει δάνειο ύψους 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ» εγείρει ερωτήματα σχετικά με το επιδιώκει ο Τσίπρας να επιτύχει.

«Αυτό που μοιάζει ξεκάθαρο είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει στη Ρωσία για την οικονομική της σωτηρία», τονίζουν οι NYT, επικαλούμενοι οικονομικά στοιχεία και δεδομένα τόσο από την Τράπεζα της Ρωσίας όσο και από το ΔΝΤ, που εκτιμούν πως «η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3%».

Παράλληλα, οι NYT δεν παραλείπουν να σχολιάσουν αρνητικά και τις κατά καιρούς τοποθετήσεις τόσο του Αλ. Τσίπρα όσο και μελών του υπουργικού συμβουλίου ότι «οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας δεν οδηγούν πουθενά».

Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Αυτή η στάση είναι άκρως βλαπτική, επειδή οι κυρώσεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη Ρωσία και πρέπει να διατηρηθούν. Αλλά πρέπει να ανανεώνονται σε τακτική βάση και όλα τα μέλη της Ε.Ε. -  συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας - θα πρέπει να συμφωνήσουν για την επέκτασή τους». Συνεχίζει δε το editorial: «Θα αποτελούσε ένα θρίαμβο για τις δημόσιες σχέσεις του κ. Πούτιν εάν ο κ. Τσίπρα ασκούσε δημοσίως κριτική επί των κυρώσεων, ενόσω θα βρισκόταν στη Μόσχα».

Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός προχωρήσει σε συμφωνίες με το Ρώσο πρόεδρο, τη στιγμή που η Ε.Ε. προσπαθεί να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο έναντι του Ουκρανικού ζητήματος, «θα οδηγήσει σε αποξένωση τη Γερμανία, τη Γαλλία καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Καταλήγει το άρθρο: «Ο κ. Πούτιν θέλει ξεκάθαρα να κλειδώσει συμφωνίες με όποιον ηγέτη εμφανίζεται σε καταφανή αντίθεση με την Ε.Ε. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ώστε να μην αφήσει τον εαυτό του να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, με τελικό στόχο την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ενότητας».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: