14.4.15

Μην ποντάρετε σε «kolotoumba» του Τσίπρα...

Πως σχολιάζουν οι FT τις διαπραγματεύσεις...

Τα σενάρια της ρήξης ή του άτακτου συμβιβασμού εξετάζουν οι Financial Times σ' ένα διαφορετικό άρθρο τους. Και προειδοποιούν ότι ουδείς πρέπει να είναι σίγουρος για την...
τελική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα - μιας «ευλαβικά άθεης ψυχής», όπως τον παρουσιάζουν χαρακτηριστικά.

«Από την σκοπιά των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ένας είναι ο προφανής τρόπος για να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός πρωθυπουργός της χώρας, την καταστροφή μιας χρεοκοπίας και της εξόδου από τη νομισματική ένωση των 19 κρατών. Ο εν λόγω προφανής τρόπος συνοψίζεται στην άποψη ότι, με την Ελλάδα να ξεμένει από ρευστό για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα υποκύψει στις πραγματικότητες και θα κυβερνήσει ως δεξιός ή, τουλάχιστον ως λιγότερο αριστερός.

Θα διαπραγματευθεί καλή τη πίστει με τους πιστωτές της Ελλάδας, δεν θα σπαταλήσει άλλο χρόνο σε πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις, θα διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και, εν τέλει, θα εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Με βάση αυτήν την προσέγγιση, εάν κριθεί αναγκαίο, ο κ. Τσίπρας θα σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς του κόμματός του που αντιτίθενται σε τέτοιου τύπου συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 20% της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, θα ηγηθεί ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου εθνικής ενότητας με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Το ιστορικό μοντέλο μπορεί να είναι η Εθνική Κυβέρνηση της Βρετανίας του 1931, του συνασπισμού που δημιουργήθηκε στη σκιά της χρηματοοικονομικής κρίσης υπό τον ηγέτη των Εργατικών Ramsay MacDonald και με τους αριστερούς να εξοστρακίζονται στο περιθώριο. Από την σκοπιά της Αθήνας ωστόσο, η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba», όπως το λένε οι Έλληνες, είναι αμφισβητήσιμη. Αναλογιστείτε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους δυόμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.

Ξεχωρίζουν δύο νόμοι που πέρασε το Μάρτιο. Ο ένας αφορά αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας» και στοχεύει στην παροχή έκτακτης στήριξης για τους φτωχότερους πολίτες, στην οποία περιλαμβάνονται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και κουπόνια τροφίμων για 300.000 ανθρώπους.

Ο δεύτερος, που ονομάστηκε «νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 100 δόσεις. Εάν πληρώσουν ταχύτερα, θα ευνοηθούν με μερική διαγραφή. Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το Φεβρουάριο στα 75,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,4 δισ. ήταν οφειλές φυσικών νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο -υπό την προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου- έχει συστήσει τρεις ερευνητικές επιτροπές που είναι δεδομένο ότι θα εκνευρίσουν τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας. Η πρώτη εξετάζει το θέμα των αποζημιώσεων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δεύτερη εξετάζει τις συνθήκες με τις οποίες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν στα δύο προγράμματα διάσωσης, των 245 δισ. ευρώ το 2010 και το 2012.

Η τρίτη επιτροπή εξετάζει κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας που χαρακτηρίζονται «παράτυπα» ή «παράνομα» ή ακόμη και «επαχθή» - που πρακτικά συνεπάγεται πως η Ελλάδα δεν θα έχει καμία υποχρέωση να τα αποπληρώσει επειδή δεν ελήφθησαν με τη συγκατάθεση του λαού, δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελός του και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς να παραβιαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η τρίτη επιτροπή ονομάζεται «Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος». Ένα βίντεο στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου εξηγεί τα πάντα, κάνει μία περίληψη του στόχου της επιτροπής, ενώ ακούγεται το τραγούδι του John Lennon “Gimme Some Truth”.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα βάσει της οποίας εξελέγη.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Τσίπρας επέδειξε ένα σχετικό πραγματισμό, ακόμα και ψυχρό πολιτικό ρεαλισμό, ως πρωθυπουργός. Οργάνωσε την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε ανοίγματα σε μια πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός που η κυβέρνησή του το 2004-2009 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την πανωλεθρία της αύξησης του χρέους την οποία ο ίδιος κληρονόμησε.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, μια ευλαβικά άθεη ψυχή, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Δείχνει επίσης προσοχή προκειμένου να μην αναστατώσει τη στρατιωτική ηγεσία. Ο κ. Τσίπρας δείχνει ευέλικτος πολιτικός που, αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την «kolotoumba» και να ξεφορτωθεί τους αμετανόητους του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαφορετική «μετάφραση» είναι ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν. Είναι θέμα ελάχιστων ημερών να μάθουμε την αλήθεια»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: