17.4.15

«Αδιέξοδο & σενάρια grexit»...

 
Κινδυνολογίας συνέχεια στο γερμανικό Τύπο...
Το δημοσιονομικό αδιέξοδο και τα σενάρια για ένα ενδεχόμενο Grexit κυριαρχούν στον γερμανικό Tύπο. Στα υπόλοιπα θέματα ανήκουν η γενοκτονία των Αρμενίων και η...
αναπτυξιακή τροχιά της γερμανικής οικονομίας.


O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φλυαρεί, γράφει η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της με τίτλο «Χαμένες ψευδαισθήσεις» επισημαίνοντας: «Για το λόγο αυτό οι αγορές έλαβαν υπόψη τους όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην Νέα Υόρκη: «Δεν θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα». Όμως ακριβώς αυτό απαιτείται για να αποφύγει η Ελλάδα την πτώχευση. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι: Η απόφαση έχει λίγο πολύ ληφθεί. Από ό,τι φαίνεται η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Σε άρθρο της που επιγράφεται «Ad calendas Graecas – η κρίση θα διαρκέσει» η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στα διάφορα σενάρια γύρω από τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση χρέους. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Πτώχευση; Grexit ή μήπως άμεσα νέες πιστώσεις; Είναι πιθανό η διένεξη με τους ευρωπαίους εταίρους να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο και ενδεχομένως να καταλήξει σε εκλογές». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης παρατηρεί: «Ακόμα κι αν υπάρχει λύση για τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η δημόσια συζήτηση για το μέλλον της χώρας εκκρεμεί. Το γεγονός ότι η Αθήνα θα χρειαστεί στα μέσα του έτους νέο πρόγραμμα στήριξης μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο. «Όσο η καγκελάριος θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ επιλογή χωρίς εναλλακτική λύση, παραμένει εκβιάσιμη, και οι Έλληνες το γνωρίζουν», δηλώνει ευρωπαίος διπλωμάτης. Με αυτό το δεδομένο πολλές χώρες της ΕΕ ελπίζουν στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και νέες εκλογές από τις οποίες θα προκύψει μια νέα πιο «συνεργάσιμη κυβέρνηση».


Χάσμα Τουρκίας - ΕΕ στο ζήτημα της γενοκτονίας
Στο ζήτημα των Αρμενίων πολλά χωρίζουν την ΕΕ και την Τουρκία
Στο ζήτημα των Αρμενίων πολλά χωρίζουν την ΕΕ και την Τουρκία
Στο ζήτημα των Αρμενίων πολλά χωρίζουν την ΕΕ και την Τουρκία

«Όταν μιλάμε για την ιστορία και συγκεκριμένα για την γενοκτονία των Αρμενίων η απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Χωρίς όρια είναι η κριτική της Άγκυρας στο ευρωκοινοβούλιο επειδή τολμά να ονομάζει την γενοκτονία, γενοκτονία. Άσπιλο και αμόλυντο πρέπει να είναι το παρελθόν της Τουρκίας χωρίς ντροπιαστικές πράξεις. Ταυτόχρονα όμως η κριτική της Άγκυρας είναι αντιφατική: Γιατί εξοργίζεται η κυβέρνηση του ΑΚΡ όταν η άποψη του ευρωκοινοβουλίου δεν έχει, όπως υποστηρίζει, σημασία; Προφανώς η θέση της ευρωβουλής φέρνει σε δύσκολη θέση μια χώρα που διαθέτει αυτοπεποίθηση και με το παραπάνω. Μήπως πρόκειται για κρυφό αίσθημα ενοχής; Πολλά ενώνουν και πολλά χωρίζουν ΕΕ και Τουρκία. Η Αρμενία σίγουρα δεν τις ενώνει».

Η Γερμανία επωφελείται από το πρόγραμμα QE
Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας οφείλεται και σε εξωγενείς παράγοντες

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει με αφορμή τις προβλέψεις των οικονομικών ινστιτούτων για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ευχαριστήσει όχι μόνο τη γερμανική οικονομία, αλλά και τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον Μάριο Ντράγκι. Για τις χαμηλές τιμές ενέργειας φροντίζουν οι σεΐχηδες, τους οποίους πιέζουν οι αμερικανοί με τη μέθοδο φράκινγκ. Παράλληλα ο όχι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία Μάριο Ντράγκι κάνει δώρα δισεκατομμυρίων στο Βερολίνο. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που στοχεύει στην στήριξη του νότου, ωφελεί περισσότερο από όλους την Γερμανία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: