8.4.15

Financial Times: Η Ελλάδα μαζεύει λεφτά για τον Απρίλιο...

Φωτογραφία: Sooc...αλλά η χρεοκοπία καραδοκεί το Μάιο...


Μπορεί η Αθήνα να μαζεύει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Απρίλιο αλλά...
η χρεοκοπία καραδοκεί το Μάιο, επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

«Μπορεί η Ελλάδα να έχει βγάλει στην άκρη, χρήματα για να πληρώσει τους διεθνείς πιστωτές της αυτό το μήνα, αλλά θα εξαντλήσει τα αποθέματά της μέχρι το τέλος Απριλίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες χρεοκοπίας τον επόμενο μήνα, αν αποτύχει να συμφωνήσει στο πακέτο μεταρρυθμίσεων με τα μέλη της ευρωζώνης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός ιστότοπος.

Στη συνέχεια, οι FT επικαλούνται υψηλά ιστάμενο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο, αποκάλυψε πως η Ελλάδα, εκτός από την οφειλή προς το ΔΝΤ, ύψους 458 εκ. ευρώ, για την οποία δεσμεύτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, πως θα πληρωθεί στις 9 Απριλίου, θα πρέπει να βγάλει από τα ταμεία άλλα 420 εκατ. ευρώ για να ξεπληρώσει διεθνείς επενδυτές, καθώς η εν λόγω οφειλή λήγει στις 14 Απριλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η χώρα θα ξεπληρώσει τις οφειλές της προς του εξωτερικούς παράγοντες, ενώ η κάλυψη των εσωτερικών αναγκών στη χώρα θα πρέπει να γίνει «πιεστικά» το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Αναφερόμενος στον επόμενο μήνα, το Μάιο, ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει στους FT: «Ο επόμενος μήνας είναι άλλο θέμα. Θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να μαζευτούν χρήματα, αλλιώς θα ξεμείνουμε».

Η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει ότι η Ελλάδα το Μάιο θα πρέπει να καταβάλλει στο ΔΝΤ, 950 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μαζέψει 2,4 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις, ενώ προσθέτει ότι σε αυτό δεν θα μπορέσει να έχει τη στήριξη της ΕΚΤ, για να πουλήσει ομόλογα στις ελληνικές τράπεζες.

«Η ριζοσπαστική, κατά της λιτότητας κυβέρνηση δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να ξεκλειδώσει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ χρηματοδότησης, λόγω κωλυσιεργίας της οικονομικής ομάδας της χώρας, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έρθουν σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνουν μη περεταίρω αύξηση των φόρων και διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων», προσθέτουν οι FT τονίζοντας ότι οι συζητήσεις αναμένεται να κορυφωθούν αυτή τη βδομάδα, με απώτερο στόχο, την επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ στις 24 Απριλίου.

«Αρπαξαν τα χρήματα για τα έργα υποδομής της ΕΕ»

Τον προηγούμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε μισθούς και συντάξεις, ενώ αυτό το μήνα στοχεύει στη συλλογή 1 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας αποθέματα συντάξεων και ελεγχόμενες από το δημόσιο εταιρίες που δίσταζαν να αφήσουν την ΤτΕ να διαχειριστεί τα αποθέματά τους. «Η αρπαγή χρημάτων της κυβέρνησης επεκτάθηκε και στα χρήματα έργων υποδομής της ΕΕ, με περίπου 260 εκατ. ευρώ για κατασκευαστικά πρότζεκτ, να παρακρατούνται για άλλες χρήσεις», προσθέτουν οι Financial Times παραθέτοντας και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τις όποιες αμφιβολίες, λέγοντας πως οι πληρωμές θα γίνουν στις προκαθορισμένες τους ημερομηνίες.

Το άρθρο καταλήγει με τα λεγόμενα του Έλληνα επιχειρηματία, Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος έχει κατασκευαστική εταιρία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, που λέει: «Δεν είναι το θέμα πως καθυστερούμε με την παράδοση των πρότζεκτ... Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους προμηθευτές, μισθούς, ΦΠΑ και κοινωνική ασφάλιση χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση και δεν μπορούμε να στραφούμε στις τράπεζες, γιατί έχουν παγώσει τις δανειοδοτήσεις»...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: