9.4.15

Πρόσθετη λίστα μέτρων έβγαλε το EWG...


Η ελληνική πλευρά παρουσίασε και πρόσθετα συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στις θέσεις των εταίρων και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις μερικής έστω συμφωνίας.
Κατά ορισμένες πληροφορίες η Ελλάδα ανέβασε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον λογαριασμό της 26σέλιδης έκθεσης Βαρουφάκη, η οποία περιλάμβανε...
δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν και τα μέτρα δεν έγιναν ακόμη γνωστά, το κλίμα που μεταδίδεται είναι ότι στην ελληνική πλευρά ασκείται πίεση στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα να δεσμευτεί και για αλλαγές στο ασφαλιστικό και το ζήτημα των εξαιρέσεων του ΦΠΑ.

Οι όποιες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών θα πρέπει να γεφυρωθούν έως τις 19 Απριλίου, ήτοι απομένουν μόλις 6 εργάσιμες ημέρες.

Η συμφωνία θα πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από θεματικά πλέον Brussels Group αλλά και από  τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

Όσο για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων διπλωματικές πηγές θυμίζουν ότι προ ημερών στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ κατά την επίσκεψη του ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για «due diligence» δηλαδή σε «αποτίμηση» που υποδηλώνει αναλυτικό έλεγχο (σ.σ. συνήθως στο παρελθόν ανάλογες αναφορές συνδεόταν με αποτίμηση οικονομικών τραπεζών- περιουσιακών στοιχείων)…

Οι επιτελείς των υπουργών αναφέρθηκαν σε ολοκληρωμένη πρόταση από ελληνικής πλευράς, η οποία ει δυνατό να είναι «έτοιμη» πριν το Eurogroup της Λετονίας όπου επιθυμία είναι να δοθεί έμφαση στις οικονομίες των κρατών της περιοχής.
Η προθεσμία 2 εβδομάδων με στόχο από ελληνικής πλευράς μία έστω πρώτη πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου είναι κατ’ ουσίαν πολύ πιο «στενή» χρονικά εξηγούν διπλωματικές πηγές. Και τούτο διότι η πολιτική συμφωνία προϋποθέτει ότι πιο πριν θα έχει ολοκληρωθεί «επί της αρχής συμφωνία», δηλαδή τεχνική συμφωνία σε επίπεδο «θεσμών», αλλά και νέα συνεδρίαση του EWG που θα «υποδεχθεί» προς πολιτική επεξεργασία αυτήν την τεχνική θέση, αναφέρει το capital.gr.

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group συνεχίζεται και σήμερα, Μ.Πέμπτη.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: