13.4.15

Διελκυστίνδα διαρκείας για τη «χρυσή τομή» στο επερχόμενο Eurogroup...

Διελκυστίνδα διαρκείας για τη «χρυσή τομή» στο επερχόμενο Eurogroup
Η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή 24 Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας, βρίσκεται στο επίκεντρο σειράς δηλώσεων και δημοσιευμάτων, που επιχειρούν είτε να ακτινογραφήσουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων είτε και να...
το επηρεάσουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Εδώ και μερικές μέρες, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια «διελκυστίνδα» για τα σημεία συμφωνίας στο πρόγραμμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, που θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η πλευρά των (περισσότερων) Ευρωπαίων εταίρων, είναι πλέον σαφές ότι θα επιθυμούσε ένα πρόγραμμα που θα έμοιαζε όσο το δυνατόν περισσότερο με το περίφημο email Χαρδούβελη, με νέες περικοπές σε κοινωνικές παροχές και νέα επιδρομή σε εισοδήματα.
Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, σχεδιάζει ένα πακέτο προτάσεων που θα προσεγγίζει τη «χρυσή τομή», με μέτρα που και ανάσα στα δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα θα προσφέρουν, αλλά και έσοδα στα κρατικά ταμεία θα επιφέρουν, αφού το δημοσιονομικό αποτέλεσμα τίθεται ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας.
Δηλώσεις και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών δείχνουν ακριβώς αυτή την εξελισσόμενη «διελκυστίνδα».
Στη διήμερη συνεδρίαση του του EuroWorking Group, που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ήταν σαφής η βελτίωση του κλίματος, αφού σημειώθηκε πρόοδος σχετικά με το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, αν και έγινε σαφές ότι υπάρχουν και αποκλίσεις σε θέματα που οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν για υποχωρήσεις, όπως τα δημόσια οικονομικά, οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Οι Γερμανοί και ο Ντομπρόφσκις
Στις πιέσεις αυτές ρίχνει το βάρος η γερμανική πλευρά που έχει λόγους να προβάλει πολύ περισσότερο τα σημεία απόκλισης παρά τα σημεία συμφωνίας. «Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν. «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους θεσμούς», συμπλήρωσε.
Η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung πήγε πολλά βήματα παραπέρα. Επικαλούμενη «αξιωματούχους της ευρωζώνης», τους οποίους βεβαίως δεν κατονομάζει (αλλά δεν αφήνει και πολλές αμφιβολίες για την ταυτότητά τους), η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για «σοκ που προκάλεσε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες». Προσθέτει δε ότι ένας «από τους αξιωματούχους αυτούς έλεγε ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος συμπεριφέρθηκε σαν ταξιτζής»!
Κι αν αυτή η φράση θυμίζει όχι FAZ αλλά Bild, η ίδια η Bild δεν θα μπορούσε να μην φωνάξει το δικό της «παρών» στην «παρέλαση» της έντυπης προπαγάνδας. Σε σημερινό της δημοσίευμα, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία (κάτι που η γερμανική εφημερίδα υπαινίσσεται ότι είναι και το πιθανότερο). Αποδίδει δε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την εκτίμηση ότι «σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και παράλληλα μεγαλύτερη στήριξη για την πορεία του κατά των Βρυξελλών».
Η σεναριολογία αυτή είναι αναμενόμενο να αποτελέσει τροφή και για μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ που δεν χάνουν ευκαιρία να κινδυνολογούν ή και να καταστροφολογούν.
Δεν φαίνεται όμως να συμμερίζεται αυτή την αναστάτωση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλτερ Ντομπρόφσκις, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν αρχίσει να επιταχύνονται». Ο ίδιος, έθεσε μεν ένα πιο σύντομο χρονικό όριο για την υποβολή των ελληνικών προτάσεων, αφού είπε ότι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί έως την Κυριακή (20/4), ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος πριν το Eurogroup της Παρασκευής (24/4), τόνισε δε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη μόνιμη και σταθερή βάση της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κάτι που -όπως πρόσθεσε- αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι εξασφαλίζει την πρόοδο της χώρας.
Η πρόοδος στις Βρυξέλλες και η αισιοδοξία στην Αθήνα
Η βελτίωση του κλίματος επιβεβαιώθηκε άλλωστε και στην –μη προγραμματισμένη– τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, το Μεγάλο Σάββατο, αφού οι τεχνικές ομάδες (των οποίων η συμβολή είναι ούτως ή άλλως καθοριστικής σημασίας) συνέχισαν να εργάζονται και στη διάρκεια των αργιών του Πάσχα. Οι συνομιλίες στο Brussels Group «έγιναν σε κλίμα συνεργασίας και προσδιορίστηκε η ατζέντα των θεματικών ενοτήτων και το περιεχόμενό τους, που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Ο ίδιος ο υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι σαφώς αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, κάτι που επισήμανε και στην συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι. «Οι δεσμοί εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη έχουν γίνει ισχυρότεροι πλέον», τόνισε και προέβλεψε ότι μέχρι τις 24 Απριλίου «θα έχει προκύψει συμφωνία με τους εταίρους, καθώς αυτό είναι το όφελος και για τις δύο πλευρές». Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να γίνουν «βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα, η οποία «χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο σχέδιο, σε αντίρροπη τροχιά από εκείνη των Μνημονίων», δηλαδή σε τροχιά «ανάπτυξης και αύξηση της απασχόλησης, αντί για περαιτέρω συνέχιση της ύφεσης».
Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε προ ημερών τηλεοπτική συνέντευξή του, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του: «Στις 24 Απριλίου θα πάρουμε τα αυγά για να τσουγκρίσουμε», είπε χαρακτηριστικά αφού προηγουμένως είχε δηλώσει «αισιόδοξος 100% ότι πάμε για συμφωνία»...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: