14.4.15

Επικίνδυνα παιχνίδια με χρεοκοπία και εκλογές...


Παιχνίδια υψηλού κινδύνου, με κατευθυνόμενα – εντός και εκτός συνόρων – δημοσιεύματα, επικίνδυνες διαρροές και παρατεινόμενη «δημιουργική ασάφεια» στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, σφραγίζουν την είσοδο της κυβέρνησης και της χώρας στο πιο κρίσιμο ίσως δεκαήμερο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Με άλυτο το...
υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, εκείνο της χρηματοδότησης, η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης δίνοντας μάχη για να αποκρούσει ταυτόχρονα τόσο την – όχι και τόσο αθώα – επιμονή των τεχνικών κλιμακίων σε καυτά ζητήματα όπως η μείωση των συντάξεων όσο και το καταιγιστικό νέο κύμα φημολογίας και σεναρίων είτε για άμεση χρεοκοπία, είτε για εκλογές.

«Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμη φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία – το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές», ήταν η απάντηση που έδιναν χθες το βράδυ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στο νέο δημοσίευμα των Financial Times περί επικείμενης χρεοκοπίας στις 24 Απριλίου. Οι FT επικαλούντο δηλώσεις έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου που φέρεται να είπε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές θα επιλεγεί η πληρωμή μισθών και συντάξεων και δεν θα αποπληρωθούν οι δόσεις Μαίου και Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

«Η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμη ημερομηνία που δεν θα «συμβεί το τέλος του κόσμου». Εχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου, (εκλογές), η 28η Φεβρουαρίου (ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά), η 9η Απριλίου (δόση προς ΔΝΤ)», επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι του Μαξίμου, προθέτοντας χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου!».

Νωρίτερα, το Μαξίμου είχε αναγκαστεί να διαψεύσει και έτερο δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης για πρόωρες κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους – εγχώριους - θιασώτες της άποψης ότι η κυβέρνηση «δεν θα αντέξει» και θα πάμε σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας ανοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα», ανέφεραν πηγές του Μαξίμου αντικρούοντας και αυτή την σεναριολογία.

Κυβερνητικοί παράγοντες εντάσσουν τα σενάρια αυτά – τόσο της καταστροφολογίας όσο και της εκλογολογίας – στην ευρύτερη προσπάθεια κλιμάκωσης της πίεσης εν όψει της συμφωνίας που φιλοδοξεί να κλείσει η Αθήνα με τους πιστωτές έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου. Όπως σημειώνουν οι εν λόγω παράγοντες, «η δημιουργία κλίματος κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας μετατρέπεται σε όπλο ενίσχυσης της πίεσης που ήδη ασκούν οι τεχνοκράτες των θεσμών για καυτά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό».

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η μείωση των συντάξεων, όπως και συνολικά η λογική του e-mail Χαρδούβελη βρίσκεται κατηγορηματικά εκτός ατζέντας διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των θεσμών σε τεχνοκρατικό επίπεδο επιμένουν και εκείνοι να αξιώνουν την εφαρμογή άμεσων αλλαγών στο ασφαλιστικό, υψώνοντας συνεχώς εμπόδια στην τελική επίτευξη συμφωνίας.

Παρά την τακτική αυτή, παράγοντες του Μαξίμου θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση – σ’ αυτή την πρώτη φάση τουλάχιστον – θα κλείσει «δια της πολιτικής βούλησης» και εκτιμούν ότι «η μητέρα των μαχών» θα δοθεί τον Ιούνιο επί της συμφωνίας για το μεγάλο «πακέτο».

Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν, μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχινά, ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» και «το επόμενο πιθανό βήμα θα γίνει την 24η Απριλίου», ωστόσο από πηγές της Κομισιόν εκφράζεται δυσφορία για τις αντικρουόμενες διαρροές, θέσεις και προειδοποιήσεων από έλληνες κυβερνητικούς παράγοντες.

Υπό αυτό το κλίμα, καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι αυτή η πορεία που θα έχουν αυτή την εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, καθώς και η πιθανή σύγκλιση του Brussels Group όπου και αναμένεται η βασική «αποτίμηση προόδου» πριν μπει το θέμα στο τραπέζι του Eurogroup.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: