4.4.15

«Χρέος απέναντι στον τόπο & τις επόμενες γενιές» η ΕΛΕ...

Παρόντων του ΠτΔ και του πρωθυπουργού ξεκίνησε τις εργασίες της η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους της χώρας 
Στη σύντομη ομιλία του, από το βήμα της βουλής, ο Προκόπης Παυλόπουλος εκανε λόγο για «χρέος απέναντι στον τόπο και στις γενιές που έρχονται» και...
 ότι ο έλεγχος των αιτιών που δημιούργησαν το δημόσιο χρέος είναι δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο δεν θίγει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά αντίθετα «υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν είναι ακόμα μια πλήρης κρατική οντότητα όπως απέδειξε και το Ευρωσύνταγμα και τόνισε ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. επιφέρει περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. 
Ο Π. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η χώρα έχει υποχρεώσεις επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, αλλά και δικαιώματα, όπως στην περίπτωση της διερεύνησης των όρων και των προϋποθέσεων της δημιουργίας του χρέους «για να μην επαναληφθούν».
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην περίπτωση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο απεύθυνε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, για αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά. Ο Π. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσχώρησε σε αυτήν την ενέργεια εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική κυριαρχία είναι στον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, δεδομένου ότι η Ε.Ε. δεν είναι ένα ενωμένο κράτος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι οι εργασίες της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους θα διεξαχθούν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, τονίζοντας και πάλι ότι η χώρα μας είναι «αυστηρά προσανατολισμένη» στην ευρωπαϊκή πορεία κι εκφράζοντας την ευχή η ευρωζώνη να εξελιχθεί σε μια πλήρη οικονομικονομισματική ζώνη.
Καταλήγοντας ο Π. Παυλόπουλος έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία συγκρότησης της Επιτροπής κι ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της.

πηγη avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: