8.4.15

Η Γερμανία θα πληρώσει...

Liberation: O Tσίπρας ζωγραφίζει με πινέλο την σβάστικα στο τραπέζι της Μέρκελ (σκίτσο) - Media
Το σκίτσο που φέρει την υπογραφή του Νικολά Βαντό κοσμεί το άρθρο του Ζαν Κατρεμέρ, του ανταποκριτή της εφημερίδας «Liberation» στις Βρυξέλλες. Σε αυτό απεικονίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ρόλο ζωγράφου και...
η Γερμανίδα καγκελάριος να παρακολουθεί με προσοχή το έργο του Αλέξη Τσίπρα.

«Υπό τον τίτλο: Ελλάδα: Η Γερμανία θα πληρώσει! Ακριβώς 287,7 δισεκατομμύρια ευρώ!», το σχετικό άρθρο σχολιάζει ειρωνικά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος υπολόγισε, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, με ακρίβεια το ποσό των 287,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (τα σεντς δεν υπολογίζονται) για τις γερμανικές οφειλές.

«Μία εντυπωσιακή ανακοίνωση που δείχνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις των πολεμικών αποζημιώσεων, μια μακρά διαμάχη μεταξύ Αθηνών - Βερολίνου τα τελευταία 70 χρόνια.  Σε τρεις μήνες από τότε που ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Τσίπρας δείχνει σαν μην έχει μάθει τίποτα» τονίζεται στο άρθρο.



Η «Liberation» αναπαράγει επίσης τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας για τις ελληνικές αξιώσεις. 

«Ειλικρινά το θεωρώ αυτό χαζό», υποστηρίζει ο Ζίγκμαν Γκάμπριελ, ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας  και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, θεωρώντας ότι, το συμφέρον της Ελλάδας είναι να κινηθεί ευέλικτα βρίσκοντας τρόπους για να επιλύσει το πρόβλημα του χρέους τους . «Και αυτή σίγουρα η ευελιξία δεν έχει να κάνει με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις πολεμικές αποζημιώσεις», εξηγεί ο Γκάμπριελ.  

Η γαλλική αριστερή εφημερίδα θεωρεί επίσης ότι το κόμμα του Τσίπρα έχει ξεχάσει σχετικά γρήγορα τα οφέλη της Ελλάδας από την ένταξή της στην Ε.Ε. «Χωρίς την Ε.Ε που θα ήταν η Ελλάδα σήμερα;», σχολιάζει ο Ζαν Κατρεμέρ και προσθέτει: «Θεωρεί κανείς ότι εάν η Γερμανία είχε καταβάλει το ποσό των πολεμικών αποζημιώσεων στην Αθήνα, η Ευρώπη θα ήταν σήμερα εν ειρήνη και η Ελλάδα πλούσια;».   

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεχάσει ότι για την Ελλάδα θα είναι η τρίτη χρεοκοπία», προσθέτει ο Γάλλος δημοσιογράφος επισημαίνοντας ότι το να παίζουν οι Έλληνες το ρόλο του θύματος, δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: