17.4.15

Συνεχίζεται η συζήτηση του ν/σ για τις φυλακές τύπου Γ' στη Βουλή...

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος
LIVE BINTEO...
Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής με τοποθετήσεις βουλευτών, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ΄ Τύπου.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αναμένεται και σήμερα να βρεθεί η...
ευεργετική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε βαρυποινίτες με αναπηρία πάνω από 80%, να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους υπό κατ' οίκον περιορισμό, φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει από χθες πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο, η οποία αναμένεται ότι θα διεξαχθεί το βράδυ και αφού έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των άρθρων.

Παρέμβαση έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφορικά με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση για την διάταξη που αφορά ισοβίτες με αναπηρία. «Η ρύθμιση δεν εισάγει απόλυση κρατουμένου, αλλά έναν διαφορετικό τρόπο έκτισης ποινής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κρατουμένου με αναπηρία» επανέλαβε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται οποιοσδήποτε εξαγνισμός, ούτε με μειώνεται η μομφή που έχει αποταθεί στους καταδικασθέντες από το δικαστήριο». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι εκφράζει τον βαθύ σεβασμό του προς τα θύματα της τρομοκρατίας σημειώνοντας: «Όλα τα θύματα από βίαιες πράξεις είναι άξια σεβασμού».

«Μια διευκρίνηση και να εκθέσω τις θέσεις για τις τροπολογίες. Η διευκρίνηση αφορά τα καταστήματα και τα σχολεία ανηλίκων και το φόβο ότι θα κλείσει το σχολείο της Αυλώνας. Αυτό δεν ισχύει διότι τα καταστήματα νέων και οι εκπαιδευτικές τους μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν για ηλικίες 18 με 25 και για εκείνους τους ανήλικους μικρότερων ηλικιών που μπορεί να έχουν διαπράξει πολύ βαρύ έγκλημα και να οδηγηθούν στη φυλακή νέων.

Και συνέχισε: «Οι δύο τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμα επίσημα εγκριθεί, αλλά δηλώνω ότι θα τις κάνω δεκτές ως εξής: Σε ότι αφορά τη χρήση κουκούλας παύει να αποτελεί επιβαρυντική περίσταση σε κάθε αδίκημα πλην εκείνου της διάπραξης ληστεία που είναι έτσι κι αλλιώς κακούργημα. Διατηρείται ο νόμος επιβαρυντικά μόνο στη ληστεία.

«Για το DNA η λήψη πρέπει να είναι υποχρεωτική αλλά να γίνεται με τρόπο που να σέβεται την αξιοπρέπεια του ατόμου όπως προβλέπει το Σύνταγμα και μόνο μετά από ανακριτική ή δικαστική εντολή. Παράλληλα, από την αρχή της δίωξης θα προβλέπεται η δυνατότητα διορισμού πραγματογνώμονα και από τον κατηγορούμενο».

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. δήλωσε ότι μετά τις νομοτεχνικές διορθώσεις που έκανε ο υπουργός το κόμμα του θα υπερψηφίσει και κατ' άρθρο το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες. Τις τροπολογίες (κουκουλονόμο και DNA) θα υπερψηφίσει και το ΚΚΕ αλλά όχι το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την αποφυλάκιση με όρους κρατουμένων με βαριές καθείρξεις αφού εκτίσουν το προβλεπόμενο μέρος της ποινής τους.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: