17.4.15

Αιχμές Κρούγκμαν για Σόιμπλε και λιτότητα…

Το Σάββατο η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα…

Την εκτίμηση ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να μην ήταν καλή ιδέα αλλά η έξοδός της θα ήταν...
κόλαση εξέφρασε ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Ο κ. Κρούγκμαν ήταν προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) και έδωσε διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής με με θέμα «Εurope: What next?».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πολ Κρούγκμαν τάχθηκε υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, αλλά εναντιώθηκε στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι «ελπίζουμε ότι δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης».

Ο κ. Κρούγκμαν τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο -κυρίως- στο ευρωσύστημα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

«Πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια» τόνισε ο κ. Κρούγκμαν, ο οποίος παραδέχτηκε μεν ότι πολλοί πιστεύουν πως το ευρώ ήταν λάθος, αλλά τώρα, όπως υποστήριξε, δεν μπορούμε να το αναιρέσουμε.

Ως λύση, ο διακεκριμένος οικονομολόγος ζητά να μπει τέλος στη σκληρή λιτότητα. Παράλληλα, ανέφερε ότι -λόγω του μικρού μεγέθους της σε σχέση με την οικονομία της Ευρωζώνης- αρκεί η Ελλάδα να βελτιώσει τις επιδώσεις της σε δύο ή τρεις εξαγωγικούς τομείς, προκειμένου να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

To Σάββατο ο Πολ Κρούγκμαν θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: