11.4.15

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις κυβέρνησης – δανειστών...


... έως το Eurogroup...
Νέα μέτρα σταθερής φορολογικής απόδοσης, που ανεβάζουν τον «λογαριασμό» κοντά στα 10 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να κοινοποιήσει η κυβέρνηση στους δανειστές, οι οποίοι απέρριψαν τις «μιας χρήσεως» (one-off) παρεμβάσεις που...

πρότεινε η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η «λίστα» με τα μόνιμα εισπρακτικά μέτρα θα καταρτιστεί τα επόμενα 24ωρα, προκειμένου αυτή να είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος συζητήσεων του Brussels Group.

Σε αυτές τις διαβουλεύσεις σκοπεύουν να εξετάσουν μία προς μία τις ελληνικές προτάσεις, από τις οποίες θα κρίνουν κατά πόσο αυτές ήρθαν ακόμη πιο κοντά στις δικές τους απαιτήσεις, διαμορφώνοντας έτσι προϋποθέσεις έστω και μερικής συμφωνίας.

Θα ακολουθήσει το Euroworking Group που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει στις 20 με 21 Απριλίου και θα κρίνει αν η Αθήνα έκανε τη ρελάνς που χρειαζόταν για να «γεφυρωθεί» το χάσμα που κρατούσε σε απόσταση τις δύο πλευρές.

Τελικό ταμείο που θα κρίνει και το ενδεχόμενο οριστικής συμφωνίας θα γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφανθούν αν η Ελλάδα πέτυχε το μίνιμουμ των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Είναι αυτό που θα αποφασίσει για το αν πρέπει να απελευθερωθεί μέρος από την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ που θα βγάλει τη χώρα από τη στενωπό της ρευστότητας.

«Κλειδί», οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε και ανοίγει το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στον τραπεζικό κλάδο και στις ΔΕΚΟ (κυρίως στον ΟΤΕ), όπου μέχρι σήμερα με την ανοχή των πολιτικών παραγόντων που προέρχονται από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έχουν συμβεί «εγκλήματα» εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος με τις περιβόητες εθελούσιες εξόδους.

Με τον τρόπο αυτό έρχεται το τέλος μιας προκλητικής πρακτικής των τραπεζών και του ΟΤΕ, που έστελναν στην πρόωρη σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενους μεταφέροντας τα βάρη στα ταμεία. Μόνο το 2014 οι τράπεζες «έσπρωξαν» στην έξοδο 12.000 τραπεζοϋπαλλήλους, φορτώνοντας όμως τον «μουντζούρη» στην κοινωνική ασφάλιση (με την ανοχή, αν όχι την αμέριστη συμπαράσταση του πρώην υπουργού Γ. Βρούτση).

Λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις αναμένει το Παρίσι

Η Γαλλία αναμένει από την Ελλάδα «μια λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις», εάν θέλει να λάβει νέα ευρωπαϊκή βοήθεια, δήλωσε σήμερα (Μ. Παρασκευή) ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario Economico», κρίνοντας «ανεπαρκή» την πρόοδο της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, καλεί τις ελληνικές αρχές «να επιμείνουν στις προσπάθειές τους», ενώ η αβεβαιότητα παραμένει για το κατά πόσο θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει τις οφειλές της από το Μάιο.

«Η θέση της Γαλλίας ουδέποτε άλλαξε: πρέπει να ληφθεί υπόψη η ψήφος του ελληνικού λαού, αλλά υπάρχει επίσης ένα θεσμικό πλαίσιο και δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Αυτά πρέπει να τηρούνται», σχολιάζει ο Βαλς στην οικονομική εφημερίδα.

«Όπως το γνωρίζετε, ο χρόνος πιέζει. Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται σύντομα να αντιμετωπίσει την εκπνοή προθεσμιών αποπληρωμής δόσεων. Και τα πράγματα είναι απλά: προκειμένου η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική βοήθεια να μπορεί να παίζει κανονικά, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ορίσει γρήγορα μια λίστα με βαθύτερες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

«Υπάρχει πρόοδος, ωστόσο ακόμη δεν είναι αρκετή. Οφείλουμε συνεπώς να καλέσουμε τις ελληνικές αρχές να επιμείνουν στις προσπάθειές τους», δηλώνει ο Βαλς, ο οποίος υποστηρίζει μια «λύση αποδεκτή για όλους», προσθέτοντας ότι για τη Γαλλία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί «επιλογή».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: