18.4.15

Η επείγουσα κατάσταση του ελληνικού χρέους: ακύρωση ή μείωση;...


Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και λίγοι οικονομολόγοι ή πολιτικοί ισχυρίζονται το αντίθετο. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έχουν...
από καιρό αναγνωρίσει ότι όταν το χρέος υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο. Γράφουν οι Gabriel Colletis, Jean-Philippe Robé, Robert Salais. 

Πρόσφατα ένας γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, ο Martin Wolf έγραψε ότι, ανεξάρτητα από την επιλογή της παραμονής ή της εξόδου από το ευρώ, μια σημαντική μείωση του χρέους είναι αναπόφευκτη.

‘Ομως αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν υπάρχει συναίνεση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι κύριοι ευρωπαίοι ηγέτες περιορίζονται στο να επαναλαμβάνουν ακούραστα ότι η Ελλάδα πρέπει να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και «να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις της ». Ωστόσο η Ελλάδα πρέπει έως τις 20 Απριλίου, τέσσερις ημέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Δύο πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά

Από ελληνικής πλευράς, υπάρχουν δύο πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Η πρώτη αφορά την ύπαρξη διαφοράς με τη Γερμανία σχετικά με τις αποζημειώσεις του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα αναμένει πραγματικά ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα. Ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο, δήλωσε ότι αυτή η υπενθύμιση έχει πρωτίστως ηθική αξία.

Η δεύτερη πρωτοβουλία που πήρε η ελληνική Βουλή και η οποία πρέπει να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή εφόσον εξαρτάται σε αυτό το στάδιο μόνο από την ίδια την Ελλάδα αφορά τον λογιστικό έλεγχο του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αξιολογηθεί ποιό είναι το μέρος του χρέους που η Ελλάδα θα μπορούσε να αμφισβητήσει γιατί θεωρείται παράνομο ή απεχθές. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το μέρος αυτό θα είναι τουλάχιστον ίσο με 50%, μετά από τις εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε έναν έλεγχο που διενεργήθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα από μια επιτροπή που ήρθε στην Αθήνα και της οποίας ο υπεύθυνος, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την κατάργηση του χρέους του Τρίτου Κόσμου, είναι εκείνος που βοηθά τη Πρόεδρο της Βουλής.

Ωστόσο, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απέχει από οποιαδήποτε μονομερές μέτρο, πρέπει να συναχθεί το συμπέρασμα ότι μια συμφωνία μερικής ακύρωσης που βασίζεται στην αναγνώριση του παράνομου χαρακτήρα του χρέους θα πρέπει να υπογραφεί από τα συμβαλλόμενα μέρη δηλαδή από τους πιστωτές της Ελλάδας, κατά κύριο λόγο δημόσιων (85%). Ακόμη και αν η Ελλάδα έχει ισχυρούς λόγους να πιστεύει ότι τα κέρδη που πραγματοποιούνται επί του χρέους της από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι παράνομα, είναι αμφίβολο ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την ύπαρξη παράνομου χρέους μεταξύ των εταίρων σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: