6.4.15

Απόψε στη Βουλή η συζήτηση για την εξεταστική για τα μνημόνια...

Η πρόταση αναμένεται να υπερψηφισθεί, καθώς για να γίνει δεκτό το αίτημα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα πρέπει η πρόταση να...
συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους της απόλυτης πλειoψηφίας των παρόντων, η oπoία δεν μπoρεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 120 βουλευτών

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο.

Εν μέσω έντονων διαξιφισμών η πρόταση αναμένεται να υπερψηφισθεί, καθώς για να γίνει δεκτό το αίτημα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους της απόλυτης πλειoψηφίας των παρόντων, η oπoία δεν μπoρεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 120 βουλευτών.

Η διαδικασία ξεκινά στις έξι το απόγευμα στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ της Μ.Δευτέρας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
Μάιος 2012 και εντεύθεν
Η πρόταση δεν κάνει ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο τους «φωτογραφίζει». Επίσης, δεν ζητά έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, τότε θα ακολουθήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η ΝΔ

Αντιδρώντας στην κίνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η ΝΔ θα περάσει στην αντεπίθεση καταθέτοντας δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αίτημα να ερευνηθεί η χρονική περίοδο από το 1981 και μετά. Στη Συγγρού έχουν αποφασίσει ότι, αν και η ΝΔ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή με στελέχη του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Καραμανλή, κατά την οποία συμφωνήθηκε ότι η ΝΔ θα πρέπει να υπερασπιστεί με στοιχεία και σαφή πολιτικό λόγο το έργο των περιόδων 2004-2009 και 2012-2014.

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη ζητεί την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ως πρώτου μάρτυρα στην εξεταστική.

Επίσης, ζητεί να κληθούν οι Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Κατσέλη, Βαρουφάκης, Παναρίτη, αλλά και οι Τρισέ, Γιούνκερ, Ρεν, Στρος Καν, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ. Οι τελευταίοι ζητείται να κληθούν, καθώς το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι αν υπάρχουν ευθύνες για τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αυτές δεν είναι μόνο εσωτερικές, αλλά ευρωπαϊκές και διεθνείς, που πρέπει να αναζητηθούν...
in.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: