2.4.15

Βαρουφάκης: Παραμένω σταθερός στον στόχο...

Βαρουφάκης: Παραμένω σταθερός στο στόχο για πλεόνασμα 1,2% - Media


...για πλεόνασμα 1,2%...

                                                             Ενοχλημένος είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης με τις διαρροές των προτάσεων της Κυβέρνησης από τους Ευρωπαίους… Ο ίδιος επισημαίνει ότι "μας επιβάλλεται η...

πλήρης εμπιστευτικότητα όσων λέγονται, όμως κρίνω ότι αυτή η εμπιστευτικότητα θίγει τα συμφέροντα της Ευρώπης και ότι αυτές οι διαρροές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς".

Όσο για το τι πλεόνασμα του ΑΕΠ θέλουμε να πιάσουμε… ο Βαρουφάκης επισημαίνει ότι κάποιοι έσπευσαν να αναφέρουν και να σχολιάσουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προσβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους πάνω από 3% του ΑΕΠ μέσω της εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος όμως θέλει να  καταστήσει σαφές, για ακόμη μια φορά, ότι παραμένει σταθερός στο στόχο του 1,2%, καθώς αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην ελάχιστη τιμή των προβλέψεών του και όχι στη μέγιστη, την οποία χρησιμοποίησαν εκείνοι που μίλησαν για ποσοστό πάνω από 3%.

Αν, τελικώς, επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το Υπουργείο δεν βασίζεται) τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και, βεβαίως,  οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα σε μια περίοδο κρίσης υπονομεύουν την ανάκαμψη και, προφανώς, δεν αποτελούν μέρος του σχεδιασμού του Υπουργείου.

Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα ο υπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά στην Βουλή ότι δεν θα υπογράψει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ανακοινώνοντας παράλληλα την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα του 2015, αλλά και της έκτακτης εισφοράς...
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: