10.4.15

Τα όρια του «έντιμου συμβιβασμού» ...


...δοκιμάζουν οι πιστωτές...
Παράταση στην ευρωπαϊκή «δημιουργική ασάφεια» και στα αλλεπάλληλα… ραντεβού με τη χρεοκοπία δίνουν οι αργίες του Πάσχα, εν μέσω νέου οργίου φημών, διαρροών και...

«προφητικών» δημοσιευμάτων.
Η δόση προς το ΔΝΤ αποπληρώθηκε κανονικά χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς δήλωσε ότι γίνεται «πρόοδος βήμα-βήμα» και πως ουδέν τελεσίγραφο δόθηκε στην Ελλάδα στο EuroWorkingGroup κι ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου.


Ωστόσο, παραπλεύρως, νέο κύμα διαρροών έρχεται να θολώσει ξανά τα νερά της διαπραγμάτευσης και, μαζί, της πραγματικότητας: Το Reuters μετέδωσε πως οι πιστωτές έδωσαν στην Αθήνα προθεσμία έξι ημερών για να παρουσιάσει νέες βελτιωμένες μεταρρυθμίσεις, κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε χθες το βράδυ στο Mega πως το «κακό σενάριο» λέει ότι οι πιστωτές «θέλουν να μας τελειώσουν είτε τώρα, είτε τον Ιούνιο» και διεθνή και εγχώρια media, καθώς και ξένες τράπεζες όπως η HSBC, θέτουν νέο χρονικό ορόσημο για τις αντοχές των κρατικών ταμείων και την χρεοκοπία – την 12η Μαίου, οπότε και πρέπει να πληρωθεί η επόμενη πλέον δόση στο ΔΝΤ.

Μεταξύ όλων αυτών η – ψύχραιμη – αλήθεια οριοθετείται μόνον από τα πραγματικά δεδομένα: Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ημερομηνία εξάντλησης των ταμειακών αποθεμάτων, όπως όμως δεν υπάρχει και δυνατότητα αέναης ρευστότητας χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Υπάρχει όντως, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά οι πιστωτές εξακολουθούν να ζητούν προσθήκες μέτρων άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό. Επ’ αυτών η ελληνική πλευρά απαντά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση λήψης εισπρακτικών μέτρων. Εν είδει όμως συμβολικής – και όχι μόνον – κίνησης συζητείται ξανά από κυβερνητικούς κύκλους ο λεγόμενος «φόρος πλουσίων», δηλαδή η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα χωρίς ωστόσο ακόμη να προσδιορίζεται το ακριβές εισοδηματικό όριο του «πλούτου».

Πέραν αυτού όμως, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν κάθετα ότι «ασφαλιστικό και εργασιακά δεν αγγίζονται», ενώ το στίγμα για το μέχρι πού μπορεί να φθάσουν οι όποιες υποχωρήσεις έδωσε, από το Παρίσι, ο Γιάνης Βαρουφάκης: « Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό, αλλά όχι για άτακτο συμβιβασμό», είπε (“We are ready to compromise, but not to be compromised”, ήταν η ακριβής έκφραση στα αγγλικά). Περιέγραψε, δε, και το γενικό πλαίσιο αυτού του συμβιβασμού λέγοντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πλαισιωθούν από ένα «μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο» το οποίο θα στοχεύει σε τρεις άξονες. Την διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων - με τη βοήθεια υπερεθνικών οργάνων σαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – αλλά και τον εξορθολογισμό του ελληνικού χρέους το οποίο, όπως είπε, πρέπει να συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης.
Για να δρομολογηθούν οι αποφάσεις επί όλων αυτών δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία είτε ημερών, είτε 24ώρων προς την Αθήνα. Οι ημερολογιακοί σταθμοί όμως είναι ντε φάκτο δεδομένοι σε πολιτικό επίπεδο: Την επόμενη εβδομάδα το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (16 – 19 Απριλίου), ενώ εκ των πραγμάτων η κλεψύδρα του χρόνου αρχίζει να αδειάζει επικίνδυνα μετά το Eurogroup  της 24ης Απριλίου. Από εκεί και πέρα θα κριθεί και το πώς εννοούν και οι εταίροι πλέον τον «έντιμο συμβιβασμό», ενώ οι όποιες περαιτέρω καθυστερήσεις μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να μετατραπούν σε πολιτική ρώσικη ρουλέτα…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: