16.4.15

Στην Ολομέλεια το ν/σ για τις φυλακές τύπου Γ'...

ΒουλήΣε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές τύπου Γ'. Στο ν/σ περιλαμβάνεται η...
τροπολογία που αφορά την υπό όρους αποφυλάκιση προφυλακισμένων συγγενών κατηγορουμένων, καθώς και αυτή που αφορά στην κατάργηση του ιδιώνυμου -γνωστού ως «νόμου της κουκούλας»- που ψηφίστηκε το 2009 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, αποκλειστικά λόγω συγκυρίας και κάτω από την πίεση της μιντιακής «κοινής» γνώμης. 

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, χαρακτήρισε «οφθαλμοφανώς αβάσιμα τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι για μαζικές αποφυλακίσεις» και απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί φωτογραφικών διατάξεων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επέμεινε ότι οι ευνοούμενοι των ρυθμίσεων είναι πολλοί και δεν αφορούν μόνο δύο ανθρώπους στον Κορυδαλλό που θα ωφεληθούνν αλλά και άλλους που βρίσκονται σε άλλες φυλακές. «Είναι συκοφαντία ότι κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις είναι διάλογος με τρομοκράτες, εξεγερμένους κ.λπ. Το νομοσχέδιο πρώτα καταρτίστηκε και μετά υπήρξαν οι αντιδράσεις» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εισάγονται εξαιρέσεις και νομοθετήματα με βάση κοινωνικά αιτήματα της εποχής, ούτε είναι πρωτοφανές θέμα να γίνεται διάλογος με κρατουμένους ή εξεγερμένους».

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την εξέγερση των κρατουμένων το 1990 στις φυλακές Κορυδαλλού, που ζητούσαν διάλογο με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιο Κανελόπουλο, ο οποίος «έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες και έκανε διάλογο με τους κρατουμένους». «Τους κάλεσε στο υπουργείο. Τους κέρασε και πίτσες. Ως προϊόν του διαλόγου προέκυψε ένα νομοσχέδιο που έκανε ρυθμίσεις με κάποια από τα αιτήματά τους», ανέφερε.

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου τόνισε πως  «θα ήταν, ωστόσο, πιο σωστό να το πούμε –όπως ήδη έχει γραφτεί– “νομοσχέδιο που θέλει να βάλει τέλος στην ντροπή” ή, ακριβέστερα, στις ντροπές, γιατί είναι πολλές οι ντροπές: Φυλακές που σακατεύουν ανάπηρους, κάνουν τους αρρώστους πιο άρρωστους, καθηλώνουν τοξικοεξαρτημένους και στιγματίζουν, ίσως και για πάντα, ζωές παιδιών. Φυλακές όπου υπάρχουν υπερήλικες, ακόμα και άνω των ενενήντα ετών. Φυλακές που “φιλοξενούν” -φυσικά παράνομα και χωρίς τη θέλησή τους-, μετανάστες που εξέτισαν την ποινή τους, αλλά δεν μπορούν να απελαθούν και έτσι συνεχίζουν να κρατούνται. Ειδικές φυλακές που κάνουν εξοντωτικούς τους όρους φυλάκισης, ανάλογα με το αδίκημα. Φυλακές όπου στοιβάζονται οι άνθρωποι σα σακιά».

«Σε αυτές τις ντροπές θέλει να βάλει τέλος το νομοσχέδιο, που αποτελεί μια ανάσα ανθρωπιάς και εξορθολογισμού του σωφρονιστικού μας συστήματος. Και είναι ένα σκαλί, απαραίτητη προϋπόθεση για τις δομικές παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν» συμπλήρωσε η κ. Κατριβάνου και υπογράμμισε ότι θέλοντας να περιγράψει τα συναισθήματά της θα έλεγε μια λέξη: ανακούφιση.

«Μια ανακούφιση που νιώθει όποιος έχει βρεθεί, έστω και ως επισκέπτης, στις φυλακές. Ακούσαμε, εδώ στη Βουλή, τη Μεγάλη Τετάρτη, τους κατεξοχήν σχετικούς με το θέμα φορείς: εκπροσώπους ενώσεων δικαστών, εισαγγελέων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, οργανώσεων δικαιωμάτων, τους Συνηγόρους του Πολίτη και του Παιδιού κ.ά. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι 13 στους 14 τάχθηκαν, με αποχρώσεις αλλά και με σαφήνεια, υπέρ του νομοσχεδίου» συμπλήρωσε.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: