14.4.15

Αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των χρηστών διαδικτύου, ζητεί ο Κ. Χρυσόγονος...


Ερώτηση για τη συγκέντρωση και χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους για διαφημιστικούς σκοπούς υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο...
ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος μια έκθεση βελγικών πανεπιστημίων καταγγέλλει ότι το Facebook εγκαθιστά στους υπολογιστές των χρηστών του πληροφορίες και παρακολουθεί τη συμπεριφορά τους για διαφημιστικούς σκοπούς, ενώ αποθηκεύει τις πληροφορίες αυτές, χωρίς να ζητεί τη συγκατάθεση του χρήστη.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 3 της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ‘Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η χρήση των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την αποθήκευση πληροφοριών […] να επιτρέπεται μόνον εάν παρέχονται στον συγκεκριμένο [...] χρήστη σαφείς και εκτεταμένες πληροφορίες […] και ο υπεύθυνος ελέγχου των δεδομένων τού παρέχει το δικαίωμα να αρνείται την επεξεργασία αυτή. Τούτο δεν εμποδίζει οιαδήποτε τεχνικής φύσεως αποθήκευση [...] αποκλειστικός σκοπός της οποίας είναι η διενέργεια ή η διευκόλυνση [...] μιας επικοινωνίας [...] ή που είναι αναγκαία [...] για την παροχή υπηρεσίας [...] την οποία έχει ζητήσει ρητά ο χρήστης [...].'

Όμως, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από ερευνητές βελγικών πανεπιστημίων, το Facebook, του οποίου τη δημιουργία (2004) αγνοούσε η οδηγία του 2002, εγκαθιστά στους υπολογιστές των χρηστών του πληροφορίες και παρακολουθεί τη συμπεριφορά τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Η αποθήκευση των πληροφοριών δεν προϋποθέτει συγκατάθεση του χρήστη, ούτε είναι αναγκαία για διευκόλυνση επικοινωνίας ή παροχή υπηρεσίας που έχει ρητά ζητηθεί.

Ερωτάται:

Είναι σε γνώση της Επιτροπής η πρακτική αυτή; Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι χρήστες του διαδικτύου; Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία στο ζήτημα αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: