8.4.15

Στη Μόσχα, με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες...


Tι ακριβώς προτίθεται να προσφέρει η ελληνική πλευρά στη Ρωσία?...
Οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα ξεκινήσουν με τετ-α-τετ συνομιλίες στις 13:00 στο Κρεμλίνο, βρίσκονται στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης εργασίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που...
έφτασε το βράδυ της Μ. Τρίτης στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο κυβερνητικό αεροδρόμιο «Βνούκοβο» από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, την Ελληνίδα ομόλογό του Δ-Μ.Κουμανάκου και τον διευθυντή εθιμοτυπίας του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά σήμερα στις 10:00 με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου. Μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν αναμένεται η υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012), η Διακήρυξη για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα έχει αύριο (Μ. Πέμπτη) συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, μεταξύ των θεμάτων που οπωσδήποτε θα θιγούν στις διμερείς συνομιλίες είναι και η άρση του εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα. «Καταγράφουμε την πτώση του όγκου ανταλλαγών στον τομέα αυτό, η οποία σχετίζεται με την αναγκαστική επιβολή απαντητικών μέτρων ως προς σειρά προϊόντων. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι έτσι, είτε αλλιώς το ζήτημα θα θιγεί αναμφισβήτητα», είπε ο κ. Πεσκόφ.

Το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία.

Επικρίσεις από Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΗΠΑ

Εκνευρισμό στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον προκαλεί το ελληνικό «φλερτ» με τη Ρωσία, που έρχεται σε μια στιγμή ευρύτερου επανακαθορισμού των σχέσεων του Κρεμλίνου με τη Δύση, στη σκιά του ουκρανικού εμφυλίου αλλά και του πνεύματος ενός νέου «ψυχρού πολέμου» που καλλιεργείται από συγκεκριμένους στρατο-βιομηχανικούς κύκλους.

Είναι εμφανής η αγωνία των ισχυρών για την πιθανότητα σταδιακής «αποστασιοποίησης» της νέας ελληνικής κυβέρνησης από την επίσημη ευρωπαϊκή γραμμή στο θέμα της Ουκρανίας, προκειμένου να λάβει οικονομικά ανταλλάγματα από τη Ρωσία – ακόμη και αν είναι έμμεσα ανταλλάγματα, όπως, π.χ., η εξαίρεση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων από τις λίστες των ρωσικών κυρώσεων ή κάποια έκπτωση στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
H ανάρτηση του πρωθυπουργού στο facebook | 

Το ερώτημα που επιστρέφει σε όλα τα ξένα δημοσιεύματα είναι ένα: τι ακριβώς προτίθεται να προσφέρει η ελληνική πλευρά στη Ρωσία προκειμένου να λάβει τα (όποια) ανταλλάγματα; Ισως το σημαντικότερο μάλιστα «μήνυμα», από πλευράς ειδικού βάρους, προήλθε από το χθεσινό κύριο άρθρο των «New York Times», που μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί προειδοποιητική βολή προς την Αθήνα: να μην το παρακάνει με το μοσχοβίτικο εαρινό της ειδύλλιο.

Οπως εκτιμούν οι «NYT», «η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει στη Ρωσία για να την οδηγήσει στην οικονομική διάσωσή της, αφού η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

»Και το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% αυτό το έτος [...] Φυσικά, η Γερμανία αλλά και τα άλλα μέλη της ευρωζώνης επίσης χρειάζεται να εργαστούν πιο εποικοδομητικά με τον κ. Τσίπρα. Μπορούν να ξεκινήσουν με τη χορήγηση στην Ελλάδα μεγαλύτερης ευελιξίας στον τρόπο και στον χρόνο αποπληρωμής των χρεών και στις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: