9.4.15

Καμπανάκι για ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα...


... από σύμβουλο της Μέρκελ...
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα, ο σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, Κριστόφ Σμιτ, προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή αν...

η Αθήνα αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Οπως τονίζει στη γερμανική εφημερίδα "Westdeutschen Allgemeinen Zeitung", «η Ελλάδα παίζει αυτή τη στιγμή με τη φωτιά»

«Οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες αν η Ελλάδα αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. 

O ίδιος κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για εγκατάλειψη της πορείας των μεταρρυθμίσεων. 

Aναφερόμενος στις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, ο Γερμανός "σοφός", δήλωσε στον δημοσιογράφο,  Στέφαν Σούλτε: «Η δυσφορία του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια που εφαρμόζονται τα μέτρα λιτότητας στη χώρα είναι μεγάλη και αυτό είναι κατανοητό», επεσήμανε ο Κριστόφ Σμιτ επισημαίνοντας όμως πως είναι παραμύθι το ότι η τρόικα έχει προκαλέσει αιμορραγία στην Ελλάδα. «Αντιθέτως, θεωρώ ότι έχουν γίνει μικρά βήματα» πρόσθεσε.  

O επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης εμφανίστηκε επίσης επικριτικός απέναντι στην αναθέρμανση των σχέσεων Αθηνών - Μόσχας με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, στο Κρεμλίνο. «Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μια νέα Άνοιξη μεταξύ των δύο χωρών. Μόσχα και Αθήνα επιθυμούν τη σύσφιγξη της οικονομικής τους συνεργασίας την οποία πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν βλέπουν με καλό μάτι», υπογράμμισε ο Σμιτ και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επεσήμανε πως αυτή η προσέγγιση δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις με τους πιστωτές.  

«Η γνώμη μου πάντως είναι πως, εάν η Ελλάδα αφήσει την ευρωζώνη, ο κίνδυνος είναι μεγάλος για να υπάρξει μία οικονομική στασιμότητα διαρκείας αφού οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα παγώσουν» τόνισε ο Σμιτ και πρόσθεσε: «Ο τουρισμός από μόνος του δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση για ένα νέο ξεκίνημα. Όχι, ένα Grexit κατά την άποψή μου θα είχε τρομακτικές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: