10.4.15

Από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης...

Τα πρώτα στοιχεία από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και από τις συναντήσεις που προηγήθηκαν δείχνουν ότι ανοίγει πραγματικά ένα...
νέο κεφάλαιο για τις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά και ένα νέο κεφάλαιο για την αξιοποίηση των γεωπολιτικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, η σχέση της Ρωσίας με την Ελλάδα δεν είναι ευκαιριακή, δεν προωθείται, δηλαδή, για να "πικάρει" την Ε.Ε. ή τις ΗΠΑ, και δεν εγγράφεται σε κανένα από τα διχαστικά και διαιρετικά σχήματα του παρελθόντος.
Η Ελλάδα δεν εννοεί να αποτελέσει μέρος ή πεδίο ενός νέου τύπου ψυχρού πολέμου επ' ουδενί. Στόχος της εξωτερικής πολιτικής, όπως την αντιλαμβάνεται η νέα ελληνική κυβέρνηση, είναι η χώρα να εκμεταλλευτεί για πρώτη φορά τη γεωπολιτική της υπόσταση με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, ακριβώς για τους ίδιους λόγους, ταυτίζεται με την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Μια περιοχή, όπου, καθ' όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, υπήρξε εμπορικό, αργότερα και ενεργειακό, πέρασμα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά της χώρας και η σημασία των συμφωνιών με τη Ρωσία, εκτός από μεγάλο πλεονέκτημα, μπορούν να αποδειχθούν, όπως στο παρελθόν, και παράγωγα δεινών εάν η Ελλάδα αφεθεί να εμπλακεί στους γενικότερους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στην περιοχή μας, η οποία βρίσκεται σε μόνιμη αστάθεια, που σήμερα παροξύνεται, ιδίως στη Μέση Ανατολή.
Η επίτευξη ισορροπίας υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι μια συνεχής άσκηση ακριβείας. Μια ικανή κυβέρνηση, ή μια ικανή εξωτερική πολιτική, μπορεί να γράψει σελίδες δόξας εάν κατορθώσει να "περιφρουρήσει" και να παγιώσει τα κεκτημένα αυτά ώστε να αποτελέσουν μόνιμα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα. Αντιθέτως, εάν αυτές οι επιτυχίες παραμείνουν ή αντιμετωπιστούν ως διαπραγματευτικά χαρτιά προς ανταλλαγή, τότε τα οφέλη θα είναι πολύ περιορισμένα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποτελέσει μέρος του προβλήματος για ακόμη μία φορά. Με τη δυναμική είσοδό της στη διπλωματία των αγωγών, της δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να αποτελέσει και μέρος της λύσης...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: