15.4.15

«Ναι» με επιφυλάξεις στην αύξηση του κατώτατου μισθού...

«Ναι» με επιφυλάξεις στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Ολοκληρώθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης, με αντικείμενο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, το οποίο...

επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, η οποία διεξήχθη σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.
Η επαναφορά της ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού ήταν τα σημεία αιχμής του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που διεξήχθη σήμερα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. 

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ακόμη ότι από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιό της για «μία γενναία ριζοσπαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με κύριο χαρακτηριστικό την εξεύρεση νέων κοινωνικών πόρων». 

Μπαίνουμε σε μία νέα φάση, είπε ο κ. Σκουρλέτης και εξήγησε ότι «αφήνουμε πίσω τη μαύρη πενταετία που αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις και μπαίνουμε σε μία νέα φάση για να ανατάξουμε έστω ένα μέρος της ζημιάς που έχει γίνει». Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι μόνο θετική επίπτωση θα έχουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο, ενώ σημείωσε ότι η βίαιη μείωση μισθών τα προηγούμενα.

Στο σημερινό τραπέζι διαλόγου παρευρέθησαν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεεις ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ.

Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που θα τεθούν σήμερα περιλαμβάνονται:

* Η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Στο πρώτο στάδιο (1/10/15) αίρονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία των εργαζομένων και αυξάνονται οι κατώτατες αμοιβές κατά 10,91% (650 ευρώ μεικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μεικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες). Στο δεύτερο στάδιο (1/7/16) ο γενικός κατώτατος μισθός ορίζεται στα 751 ευρώ μεικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.

* Το μέσον διαμόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού θα είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

* Καταργείται η αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων.

* Εισάγεται η υποχρέωση των διαπραγματευόμενων μερών για κωδικοποίηση των όρων προηγούμενων όρων συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων στο περιεχόμενο των νέων συλλογικών ρυθμίσεων.

* Εισάγεται νέο είδος συλλογικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.

* Καθιερώνεται η υποχρέωση των εργοδοτικών οργανώσεων για διαπραγμάτευση ανεξάρτητα από τη ρητή σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους.

* Ενισχύεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο, επαναφέρεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους σε περίπτωση συρροής των συλλογικών συμβάσεων.

* Αίρεται η αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο.

* Επαναφέρεται η πλήρης μετενέργεια των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους με δυνατότητα παράτασής της σε περίπτωση προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

* Ενισχύεται ο ρόλος του ΟΜΕΔ, δημιουργείται ενιαίο σώμα μεσολαβητών/διαιτητών και δημιουργείται σώμα οικονομικών εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συνεκτιμάται η εν γένει οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στην κρινόμενη συλλογική διαφορά στο στάδιο της μεσολάβησης και της διαιτησίας.


* Διατηρείται η μονομερής προσφυγή σε τριμελούς σύνθεσης διαιτησία, όταν το ένα μέρος αρνείται τη μεσολάβηση ή απορρίπτει τη μεσολαβητική πρόταση, και επίσης διατηρείται η αρμοδιότητα της διαιτησίας επί του συνόλου της κρινόμενης συλλογικής διαφοράς, ενώ καταργείται ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και δικαστικού ελέγχου της διαιτητικής απόφασης.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: