11.4.15

Τι (δεν) είπε ο Όσβαλντ στους ανακριτές...

Στη φυλακή ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλωντ Όσβαλντ
«Δεν διαθέτω λίστα με ονόματα ούτε και θυμάμαι κάποιο πρόσωπο που να δημιούργησε υποψίες ότι εμπλέκεται σε διακίνηση μαύρου χρήματος...». Με αυτά τα λόγια ο Ελβετός Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, άλλοτε ισχυρό στέλεχος δυο εκ των μεγαλύτερων τραπεζών ανά τον κόσμο, της Dresdner Bank και της BNP Paribas, απαντά στις επίμονες ερωτήσεις που...
δέχεται από τους Έλληνες ανακριτές που ερευνούν τις συγκεκριμένες υποθέσεις.



Ο Ελβετός τραπεζίτης, με το διεθνές πελατολόγιο έχει οδηγηθεί ενώπιόν τους μετά τη σύλληψή του στο Άμπου Ντάμπι, καθώς είναι εκ των βασικών κατηγορουμένων σε υποθέσεις με μίζες από εξοπλιστικά. Και παρόλο που η απόσταση από την πρωτεύουσα του Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μέχρι τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων είναι τεράστια, εκείνος κάθε άλλο παρά αιφνιδιασμό νιώθει. Επιδεικνύει απόλυτη ψυχραιμία, αποδεικνύεται «σφίγγα» κατά ανάκριση και καταρρίπτει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, τις προσδοκίες των ανακριτών ότι θα δώσει «ονόματα και διευθύνσεις» κάνοντας κάποιους στην Αθήνα να χάσουν τον ύπνο τους. 



Αφήνει, ωστόσο, ένα «παράθυρο» ανοικτό για αποκαλύψεις σε δεύτερο χρόνο. Λίγο πριν πάρει το δρόμο για τη φυλακή ενημερώνει τους ανακριτές πως αν στο μεταξύ θυμηθεί κάτι περισσότερο, θα επανέλθει! «Ο εντολέας μου αρνήθηκε τις αποδιδόμενες κατηγορίες και ανέφερε πως δεν έχει καμία συμμετοχή και γνώση για τυχόν διακίνηση μαύρου χρήματος που προήλθε από παράνομες δραστηριότητες μέσω των λογαριασμών που τηρούσαν οι πελάτες της τράπεζας», δηλώνει μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ο κύριος Χριστόφορος Καπαρουνάκης, συνήγορος του Ελβετού τραπεζίτη.

Ο Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως ένα από τα βασικά πρόσωπα στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος από μίζες για εξοπλιστικά. Η συλληψή του αποτέλεσε μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές αρχές που προσδοκούσαν μετά την ανάκριση του να κρατούν στα χέρια τους λίστα με ονόματα πολιτικών και άλλων μεγαλόσχημων εγχώριων παραγόντων, που λέγεται πως αποτέλεσαν τα «πρώτα βιόλα» στο χορό των εκατομμυρίων που προέρχονταν από δωροδοκίες. Αρχικά, πάντως οι ελβετικές αρχές είχαν αρνηθεί την έκδοσή του τραπεζίτη στην Ελλάδα αλλά ο Ζαν Κλωντ έκανε το… μοιραίο- όπως αποδείχθηκε - λάθος και ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου και εκτελέστηκαν τα εκκρεμή εντάλματα. 

Αν και προς το παρόν οι ελπίδες των αρχών αποδείχθηκαν «φρούδες», νομικοί εκτιμούν πως μπορεί τώρα ο Ζαν Κλώντ Όσβαλντ να μην αξιοποίησε τη ευκαιρία να συνεργαστεί και να ελαφρύνει τη θέση του, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν το πράξει ούτε το επόμενο διάστημα.

Το όνομά του Ελβετού είχε βάλει στο «κάδρο» των ανακρίσεων, ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλιστικών Αντώνης Κάντας, ο οποίος αφού είχε ομολογήσει δική του συμμετοχή στο σκάνδαλο με τις μίζες, επιφύλαξε για τον Ζαν Κλωντ Όσβαλντβ, ρόλο διαχειριστή του άνομου χρήματος. 

Απολογούμενος τον Δεκέμβριο του 2013 στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο, ο Αντώνης Κάντας, που επέστρεψε μάλιστα στο δημόσιο μίζα μεγαλύτερη από δέκα εκατομμύρια ευρώ που είχε εισπράξει για λογαριασμό του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, για τον ρόλο του Ζαν Κλώντ Όσβαλτν και του τότε υφισταμένου του  στην DRESDNER BANK της Γενεύης, Φάνη Λυγινού: «Από τα λεφτά αυτά που είχα  στη CITI BANK Φαλήρου, τα 500.000 ευρώ είναι εκείνα που παρέλαβα μαζί  με τον Λυγινό και τον Όσβαλντ από τη θυρίδα μου. Στη συνέχεια όλοι από κοινού μεταβήκαμε στο γραφείο της DRESDNER BANK, στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη.  Εκεί τους παρέδωσα τα χρήματα και μου έδωσαν μία απόδειξη παραλαβής, που την υπέγραψε ο Όσβαλντ».




Οι άλλες εκκρεμότητες 

Συνολικά, ο Ζαν Κλώντ Όσβαλντ εμπλέκεται σε τέσσερις σοβαρές δικογραφίες  στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν ως κοινό παρονομαστή τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ  από μίζες.  Και οι εκκρεμότητες του αυτές δεν αποκλείεται να τον κρατήσουν για χρόνια στην Ελλάδα, μακριά από την οικογένειά του και τα παιδιά του στην Ελβετία. 

Συγκεκριμένα, ο Ελβετός έχει παραπεμφθεί σε δυο δίκες με βουλευματα  για δυο υποθέσεις διαφθοράς: τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ,αλλά και τις μίζες για την προμήθεια των υποβρυχίων.  Παράλληλα, αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες για τις οποίες απολογήθηκε μετά τη συλληψή του στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη ,Χριστόφορο Μάρκου και Βασιλική Μπράτη. Πρόκειται για την προμήθεια  των αυτοκινούμενων πυροβόλων  από τη γερμανική «WEGMANN»  και την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από τη Σουηδική  «Ericsson»  και τη βραζιλιάνικη  εταιρεία «Empraer». 

Επιπλέον, κατέθεσε ως μάρτυρας και στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ερευνά την  προμήθεια των αντιαεροπορικών  τύπου ASRAD , από τη γερμανική εταιρεία STN ATLAS. Μετά τις απολογίες του στους ανακριτές, που δόθηκαν παρουσία μεταφραστή, ο τραπεζίτης που μιλάει τη γαλλική γλώσσα, οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό.

Στο επίμονο πάντως, «σφυροκόπημα» των Ελλήνων ανακριτών αν και δεν έδωσε κανένα στοιχείο, ο Ελβετός παραδέχθηκε πάντως πως το τραπεζικό σύστημα στη χώρα του «είχε χαλαρώσει» τα τελευταία χρόνια, ενώ σε ερώτηση για το εάν γνώριζε τον Α. Κάντα, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως ήταν πολιτικός αξιωματούχους. Ωστόσο, κατέθεσε πως τον θυμόταν ως πρόσωπο και ότι τον είχε βοηθήσει να βγάλει ένα μεγάλο ποσό στο εξωτερικό. 

Στις απολογίες του ο Όσβαλντ, ανέφερε ακόμη πως στην Ελβετία, βάση της νομοθεσίας, απαγορεύεται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε άτομα με «δημόσια έκθεση». Ως εκ τούτου, όπως φέρεται να είπε, αν για παράδειγμα κάποιος καταθέτης είχε την ιδιότητα του πολιτικού την απέκρυπτε με αποτέλεσμα  σε αρκετές περιπτώσεις να μην γνωρίζει η τράπεζα ποιος πραγματικά είναι. «Αυτό συνέβη και στη περίπτωση του Α. Κάντα» είπε χαρακτηριστικά. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: