9.4.15

Στο Παρίσι ο Βαρουφάκης...

Μεταξύ των πέντε πιο προβεβλημένων ομιλητών, από μία πλειάδα συμμετεχόντων στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (New Economic Thinking), φιγουράρει ο...
υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που θα βρεθεί σήμερα στο Παρίσι για να μιλήσει για την οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Βαρουφάκης θα συζητήσει επίσης για τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τον επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, ο οποίος επίσης θα λάβει μέρος στο συνέδριο.

Το Ινστιτούτο αποτελεί δημιούργημα του «γύπα» των αγορών Τζορτζ Σόρος. Το σλόγκαν του συνεδρίου φέτος επιγράφεται «Ελευθερία, Ισότητα, Ευθραυστότητα» (Liberté, Egalité, Fragilité), που παραπέμπει στο τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης, μόνο που στη θέση της «Αδελφοσύνης» οι οικονομολόγοι προτίμησαν την έννοια του "εύθραυστου" (fragilité).

Στο φετινό συνέδριο θα κυριαρχήσουν τα ζητήματα της ανισότητας, της οικονομικής αστάθειας και της διδασκαλίας των οικονομικών. Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, «ο καθηγητής Οικονομικών Τόμας Πίκετι, οι νομπελίστες Τζόζεφ Στίγκλιτς και Τζέιμς Χέκμαν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο συνιδρυτής του Ινστιτούτου, Τζορτζ Σόρος θα αναζητήσουν μαζί με εκατοντάδες ακαδημαϊκούς πώς η νέα οικονομική σκέψη μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την κοινωνία».

Ο κύριος Βαρουφάκης θα μιλήσει στο συνέδριο ως διανοητής οικονομολόγος, καθώς είναι ο μόνος εν ενεργεία πολιτικός που μετέχει στις εργασίες. Θα είναι ομιλητής στην ενότητα με θέμα: «Πολιτική με άλλα μέσα; Οι θεσμοί της ευρωζώνης και η εθνική κυριαρχία στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση τραπεζών».

Ενδεικτικό του πνεύματος του συνεδρίου, είναι ίσως ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου φιλοξενούνται και άρθρα συνεργατών οικονομολόγων του, τα οποία ενθαρρύνουν και καλούν τον κύριο Βαρουφάκη, ως υπουργό της Ελλάδας, να πληρώσει με ομόλογα χωρίς καταληκτκή ημερομηνία πληρωμής (perpetual bonds) ή άλλα πρωτοποριακά μέσα που δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, σε περίπτωση που οι "θεσμοί" δεν προσφέρουν αποσύρουν την οικονομική στήριξή τους προς την Ελλάδα. 

Έως αργά χθες πάντως, η ατζέντα του υπουργού Οικονομικών περιλάμβανε μόνο τη συνάντηση με τον κ. Γκουρία, αλλά στη διάρκεια της παραμονής του στην Πόλη του Φωτός δεν αποκλείεται να προκύψουν ραντεβού της τελευταίας στιγμής και με άλλους αξιωματούχους. Τον υπουργό Οικονομικών συνοδεύει στο Παρίσι και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: