16.4.15

Η νέα ΕΡΤ και ο ενάρετος κρατισμός...

Στις 11 Ιουνίου 2013 με το «σπασμωδικό» μαύρο στις οθόνες και την πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά διάλυση της ΕΡΤ η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ «πέτυχε» προσωρινά δύο πράγματα: α) ξεφορτώθηκε έναν ενοχλητικό χώρο δημόσιου διαλόγου που, παρά τον έρποντα κομματισμό, στην κορυφή διατηρούσε...
πολλές πλευρές αξιοπρεπούς ενημέρωσης και κοινωνικής δράσης β) ολοκλήρωσε την 25ετή διαδικασία ανεξέλεγκτης πλήρους ιδιωτικοποίησης του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου προς όφελος των ιδιωτών της ενημέρωσης που συνιστούσαν το «Γενικό Επιτελείο» του ιδιότυπου ελληνικού νεοφιλελεύθερου κρατισμού.

Η ΕΡΤ ήδη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990-93 ήταν -και παρέμεινε- το δευτερεύον αποκούμπι των εκάστοτε κυβερνήσεων που τη χρησιμοποιούσαν κυρίως ως δοχείο απασχόλησης κεντρικών στελεχών και των συγγενών διαφόρων υπουργών και μόνο κατ’ εξαίρεση ως μια κρίσιμη δημόσια υπηρεσία με τεράστια σημασία για την ίδια τη δημοκρατία, την οικονομία αλλά και την ισορροπημένη καθημερινότητα του Ελληνα πολίτη.

Εως ότου μια Παρασκευή βράδυ στην «Ταβέρνα του Βασίλη» στην Κηφισιά ο κ. Σαμαράς τον Μάιο του 2013 με τις πιεστικές συμβουλές το λιγότερο δύο ακροδεξιάς προέλευσης συμβούλων του πήρε τη μεγάλη απόφαση. Ολική διάλυση της ΕΡΤ. Σε μια πρωτοφανή «αυτοκαταστροφικού» τύπου και λατινοαμερικανικού χαρακτήρα ενέργεια (μόνο στην Αργεντινή της δεκαετίας του ’90 έγιναν τέτοιες άγριες ιδιωτικοποιήσεις) μετέτρεψε εν μια νυκτί το ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό πεδίο στην πιο ιδιωτικοποιημένη μορφή παγκοσμίως, μπροστά ακόμη και από το ιστορικά ιδιωτικοποιημένο μοντέλο των ΗΠΑ, που κυριαρχείται από τα τρία μεγάλα ιδιωτικά δίκτυα (CBS-ABS-NBC) και τα δεκάδες καλωδιακά. Των ΗΠΑ που διατηρούν παρ' όλ’ αυτά το αξιοπρεπές δημόσιο κανάλι PBS.

Πρόκειται για το απόλυτο «νεοφιλελεύθερο» μοντέλο που δεν υπάρχει σε απολύτως καμία χώρα της Ε.Ε. -έχουν όλες πανίσχυρες δημόσιες Ρ/Τ. Πρόκειται επίσης για μια πρωτοφανή ιδεολογική τύφλωση και αδιαφορία για τα γεγονότα, που δεν ταιριάζουν πλέον με το κυρίαρχο ιδίωμα των τελευταίων 20 χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι επαναλαμβάνεται, παρ' όλες τις διαψεύσεις, το επιχείρημα ότι το «BBC με 800 εργαζομένους παράγει πολλαπλάσιο έργο από την ΕΡΤ» (πρώτα Στέφ. Μάνος, Γρ. Ψαριανός, Στ. Δανέλλης, προσφάτως στην Επιτροπή της Βουλής). Η αλήθεια είναι ότι το BBC έχει 24.620 εργαζομένους και ότι η ΕΡΤ βρισκόταν λίγο κάτω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών δημόσιων Ρ/Τ στην αναλογία εργαζομένων/πληθυσμού και ανταποδοτικού τέλους.

Η περίπτωση της ΕΡΤ αποδεικνύει ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η συντριβή του «κρατισμού» γενικά και καθετί δημόσιου ειδικά, αλλά αντίθετα η αναβίωση και δημιουργία ενός ενάρετου κρατισμού που θα στηρίξει τη χώρα και την παραγωγή για την έξοδο από την κρίση. Είναι η συνδυασμένη αναγέννηση ενός πιο παραγωγικού και αξιοκρατικού δημόσιου τομέα -η ανασύσταση της ΕΡΤ είναι βασικό τμήμα του- με την παράλληλη ρύθμιση του ολιγαρχικού και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού τομέα με σκοπό τη σταδιακή ριζική αποδυνάμωση του ιδιότυπου ελληνικού νεοφιλελεύθερου κρατισμού που κυριάρχησε στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια και την οδήγησε στη χρεοκοπία και τη μετατροπή της σε μια ημιαποικία χρέους των δανειστών της.

Το ν/σ για την ανασύσταση της ΕΡΤ, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς και συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της, είναι ένα κατά βάση καλό νομοσχέδιο που το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ο απίστευτα σημαντικός βασικός του στόχος. Με την αναμενόμενη ανασύσταση της ΕΡΤ, τέλος, δίνεται μία σπάνια και μοναδική ευκαιρία στους εργαζομένους της ΕΡΤ όχι μόνον να ανακτήσουν τις θέσεις εργασίας τους σε ένα περιβάλλον με 27% ανεργία αλλά και να αποδείξουν ότι η παλιά ΕΡΤ δεν ήταν μόνον οι εκάστοτε διοικήσεις και οι κάθε λογής ειδικοί σύμβουλοι αλλά ένα ζωντανό παραγωγικό δυναμικό ταγμένο στην προώθηση του δημόσιου συμφέροντος. Το απέδειξαν με την ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ αλλά πρέπει να το αποδείξουν διπλά από εδώ κι εμπρός. Μέσα από την αμερόληπτη και δυναμικά σύγχρονη δημοσιογραφία χωρίς εξαρτήσεις και την ποιοτική ραδιοτηλεοπτική και ψηφιακή παραγωγή στη βάση της αντικειμενικής αξιολόγησης και της επίτευξης στόχων. Επίσης, μέσα σε λογικό χρόνο πρέπει να επιδιώξουν και να επιτύχουν τα μέσα επίπεδα τηλεθέασης/ακρόασης των ευρωπαϊκών ομολόγων τους, να τριπλασιάσουν την παραγωγικότητά τους και να πείσουν τους Ελληνες πολίτες που τους χρηματοδοτούν ότι τα περίπου 60 εκατ. του ετήσιου μισθολογίου παράγουν ουσιαστικό έργο δεκαπλάσιας αποτίμησης σε άυλα και υλικά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες που κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν μπορεί να παραγάγει.

Περικλής Βασιλόπουλος (δημοσιογράφος, παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής «Ασκώ τα δικαιώματά μου» ΕΡΑ (1997-2013), ertopen 2013-2015 Pericles2013@gmail.com)

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: