12.4.15

Προσωπική επίθεση Νταβούτογλου, κατά Πάπα Φραγκίσκου…

«Μεροληπτικές» και «ανάρμοστες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου για τη γενοκτονία των Αρμενίων ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγες ώρες αφότου το...
τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βατικανό στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι «η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστο εκ μέρους του πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί».

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Βατικανό για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου χαρακτήρισε «αβάσιμη» και «μακράν της ιστορικής πραγματικότητας» τη χρήση της λέξης «γενοκτονία», τονίζοντας ότι η δήλωση του πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο πάπας Φραγκίσκος φρόντισε, πάντως, να μην χρησιμοποιήσει ο ίδιος τη λέξη αλλά να επικαλεστεί τη γραπτή διακήρυξη του προκατόχου του. Το γεγονός, ωστόσο, είναι ότι για πρώτη φορά βγήκε ο όρος αυτός από τα χείλη ενός ποντίφικα και μάλιστα μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: