5.4.15

Γερμανία: Νεοναζί έκαψαν πολυκατοικία...


... που θα στέγαζε πρόσφυγες...
Το χωριό Τρέγκλιτς στο κρατίδιο Σαξονία Άνχαλτ με 2500 κατοίκους βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα. Γνωστοί – άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε πρόσφατα ανακαινισμένη τριώροφη πολυκατοικία, όπου...
τέλη Μαΐου θα φιλοξενούνταν 40 οικογένειες Σύρων προσφύγων. Προηγήθηκε η παραίτηση του δημάρχου της πόλης Μάρκους Νίρτ μετά από απειλές που δέχθηκε από ακροδεξιούς.

«Μπήκαν και έβαλαν φωτιά»
Διαδήλωση κατά της ξενοφοβίας στο ΤρέγκλιτςΔιαδήλωση κατά της ξενοφοβίας στο Τρέγκλιτς

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ράινερ Χάζελχοφ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το συμβάν. «Έχουμε ανθρωπιστικό καθήκον να βοηθούμε τους ανθρώπους που ζητούν από εμάς άσυλο και θα το κάνουμε με ό,τι αυτό σημαίνει. Γιατί είναι βαθιά πεποίθησή μας και γιατί αυτό το εγκλήμα που έγινε, δεν πρόκειται να μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη». 
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα χαράματα του Σαββάτου και οι ανακριτικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι επρόκειτο για εμπρησμό, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας Γιεργκ Βίλκμαν. «Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ένα ή περισσότερα άτομα μπήκαν στην πολυκατοικία και έβαλαν φωτιά. Χρησιμοποίησαν μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα και υλικό που επιταχύνει τη φωτιά».
Ο Βίλκμαν δεν αποκλείει μάλιστα ο εμπρησμός να έχει πολιτικό υπόβαθρο. Κι αυτό γιατί είναι το δεύτερο περιστατικό που συμβαίνει στο χωριό λόγω των σχεδίων να φιλοξενηθούν οικογένειες προσφύγων από τη Συρία.

«Με αφήνει άφωνη»
Ο τοπικός πρωθυπουργός Χαζελχοφ με τον πρώην δήμαρχο Νιρτ στο στόπο του εμπρησμού
Ο τοπικός πρωθυπουργός Χαζελχοφ με τον πρώην δήμαρχο Νιρτ στο στόπο του εμπρησμού

Αρχές Μαρτίου ο δήμαρχος του χωριού Μάρκους Νιρτ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του μετά από προσωπικές επιθέσεις ακροδεξιών και ιδιαίτερα όταν δεν απαγορεύτηκε να διαδηλώσουν έξω από το σπίτι του μέλη και υποστηρικτές του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD). Επέλεξε, όπως είπε, το δρόμο της παραίτησης γιατί αισθάνθηκε ότι δεν προστατεύθηκε από την πολιτική και τις αρχές. Ο Νιρτ αποκάλεσε την πυρκαγιά ντροπή για το Τρέγκλιτς. «Είναι φοβερό για τον τόπο, μου προκαλούν λύπη οι άνθρωποι που μένουν εδώ. Πέφτει μια ακόμη πιο βαριά σκιά από ότι πριν. Για να αποκατασταθεί η φήμη θα πρέπει να πουν οι κάτοικοι ότι ιδιαίτερα τώρα θα ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν του πρόσφυγες».

Η υπουργός Οικογένειας Σβέσιχ, υπό την ευθύνη της οποίας βρίσκεται το πρόγραμμα πρόληψης της ακροδεξιάς βίας, σε συνέντευξή της στη κυριακάτικη die Welt ζήτησε την καταπολέμηση με κάθε τρόπο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. «Ο εμπρησμός είναι πράξη δειλίας και μου προκαλεί οργή, λύπη και με αφήνει άφωνη», τόνισε.

Ειρήνη Αναστασοπούλου (dw, dpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια: