6.4.15

Ο Τσίπρας πάει Κρεμλίνο και εκνευρίζει την Ευρώπη...

Δύσκολες ισορροπίες σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό και οικονομικό στερέωμα δοκιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας με το ταξίδι αυτής της εβδομάδας στη Μόσχα και το...
«ραντεβού κορυφής» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Μεγάλη Τετάρτη στο Κρεμλίνο.

Τα διακυβεύματα και τα οφέλη για την Ελλάδα από αυτό το ταξίδι μπορεί να είναι μεγάλα, όμως η συγκυρία, τα αντικρουόμενα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα Ευρώπης, ΗΠΑ και Μόσχας, καθώς και το «διηπειρωτικό» lobbying, κάνουν τις πολιτικές γραμμές πάνω στις οποίες καλείται να κινηθεί ο πρωθυπουργός ιδιαίτερα περίπλοκες.

Το γεγονός και μόνον ότι η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν θα γίνει την ώρα που θα συνεδριάζει ξανά το EuroWorkingGroup για την ελληνική χρηματοδότηση, ήταν αρκετό για να ανεβάσει κατακόρυφα τα… κοντέρ του εκνευρισμού σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά γραφεία. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ευρωσοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς ήταν ο πρώτος που έστειλε το μήνυμα τονίζοντας ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν ο Τσίπρας υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Ρωσία». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ το κλίμα της καχυποψίας εισπράττεται από στελέχη της κυβέρνησης σε πολλαπλού επιπέδου ευρωπαϊκές επαφές.

To Μέγαρο Μαξίμου δεν συνδέει το ταξίδι στη Μόσχα με την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, ταυτόχρονα όμως διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση είναι εκείνη που καθορίζει την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής – μιας πολιτικής, που δεν θέλει πλέον να είναι «μονοδιάστατη».

«Η κυβέρνηση δεν δέχεται παρεμβάσεις για το ποιες συναντήσεις θα κάνει. Οι επιλογές είναι δικές μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι σίγουρος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρά στη σύσφιξη των διεθνών σχέσεων».

Πιο προωθημένος ήταν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνοντας ότι «μια ελληνορωσική συμφωνία θα βοηθούσε τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ». Όμως, πηγές του Μαξίμου επισημαίνουν πως, πέραν των διαπραγματευτικών εντυπώσεων, ο ουσιαστικός στόχος της όποιας συμφωνίας στη Μόσχα είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμος σε οικονομικούς, ενεργειακούς και, εν τέλει, γεωπολιτικούς όρους.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει τεράστια οφέλη στηρίζοντας τα ενεργειακά σχέδια του Βλάντιμιρ Πούτιν και της Gazprom. Το σχέδιο για τον αγωγό Turkish Stream, που μέσω της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να φτάσει στα ελληνοτουρκικά και ελληνοσκοπιανά σύνορα μπορεί να δημιουργήσει το νέο, νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου προς τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, οικονομικά και γεωπολιτικά, για την Ελλάδα.

Η Ευρώπη, με περιορισμένες εξαιρέσεις τύπου Ουγγαρίας, δεν βλέπει βεβαίως θετικά την όλη προοπτική καθώς ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία και συντηρεί την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Η ιδανική θέση για την Ελλάδα θα ήταν εκείνη του ενδιάμεσου «κρίκου» στις δύο πλευρές, ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει μείζονες πολιτικές και οικονομικές υπερβάσεις που αυτή τη στιγμή μοιάζουν πολύ δύσκολες.

Το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία θα βρεθεί επίσης στην ατζέντα του ταξιδιού Τσίπρα στη Μόσχα, εδώ ωστόσο τα πράγματα είναι ίσως λιγότερα δύσκολα απ’ όσο φαίνονται. Πλέον διακρίνεται γενικότερη τάση μεταξύ αρκετών ευρωπαϊκών χωρών για χαλάρωση των κυρώσεων προς τη Μόσχα και η Αθήνα θέλει να «χτίσει» πάνω και σ’ αυτό το κλίμα το νέο δίαυλο μιας «ειλικρινούς επικοινωνίας και διαλόγου» με το Κρεμλίνο, όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Σ’ αυτή την ειλικρίνεια, προφανώς θα ενταχθεί και η σαφής διατύπωση της διαφωνίας της ελληνικής πλευράς για την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και η συζήτηση για την άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Από το «ταμείο» όλων αυτών αλλά και από το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις στην Ευρώπη μετά το ραντεβού του Κρεμλίνου θα φανεί και πού ακριβώς η νέα «άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» για την οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκυτο «Russia 1»...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: