15.4.15

Γέφυρες συνεννόησης αλλά και… κόκκινες γραμμές...

Μπορεί να αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για τη χώρα μέσω ενός αδιεξόδου στο Eurogroup της 24ης Απριλίου χωρίς να...
έχει υπάρξει νέα καταληκτική ημερομηνία, ωστόσο η 11η Μαΐου, ημερομηνία σύγκλισης νέου Eurogroup, αποτελεί πλέον την ώρα της αλήθειας για όλους.

Η μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, καθώς και των αναπληρωτών υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νάντιας Βαλαβάνη, συζήτησε διεξοδικά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Πρώτος σταθμός το Eurogroup της 24ης Απριλίου, αλλά και η καταληκτική –ουσιαστικά - ημερομηνία της 11ης Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός «παίρνει πάνω» του την προσπάθεια για συμφωνία, ρίχνοντας γέφυρες συνεννόησης με τους εταίρους, αλλά και διαμηνύοντας πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως π.χ. η μείωση μισθών και συντάξεων και οι ομαδικές απολύσεις, που η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να συναινέσει. 

Όλα εξάλλου δείχνουν πως τα δύο στάδια της διαπραγμάτευσης οδεύουν σε σχετική τουλάχιστον ενοποίηση, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως στο παρασκήνιο έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση.

Ιδιαίτερα σημαντική για τις εξελίξεις θεωρείται η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Ο Γ. Βαρουφάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της» που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ινστιτούτου Brookings, ενώ θα μιλήσει και ο Γερμανός ομόλογός του Β. Σόιμπλε. 

Ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί, επίσης, την Πέμπτη το απόγευμα στον Λευκό Οίκο για την τελετή του εορτασμού της Ανεξαρτησίας, όπου θα έχει συνομιλία με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: