16.4.15

Παρασκευόπουλος: Δεν εξαιρούνται οι φυλακές...

Παρασκευόπουλος: Δεν εξαιρούνται οι φυλακές στο δημόσιο διάλογο με τους βουλευτές
... στο δημόσιο διάλογο με τους βουλευτές...
«Η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να έχουμε φυλακές ανοικτές στο κοινοβουλευτικό έργο και τους κοινωνικούς θεσμούς» τονίζει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά από...
ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, υπό τον τίτλο «Επαφές της κυβέρνησης με τους έγκλειστους τρομοκράτες».

Η κ. Μπακογιάννη έκανε αναφορά σε επιστολή των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και Βασίλη Τζωρτζάτου που δημοσιεύτηκε στον Τύπο και με την οποία καλούσαν τους φυλακισμένους απεργούς πείνας που απαιτούν την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ' να διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους, γιατί «οι κινήσεις τους αυτές ζημιώνουν την προσπάθεια κατάργησης του επίμαχου νόμου από τη νέα κυβέρνηση».

Η βουλευτής της ΝΔ αναφερόταν και σε «επίσκεψη της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Λέβα, στις φυλακές Δομοκού και το Νοσοκομείο Λαμίας για να συναντήσει τον Δημήτρη Κουφοντίνα και άλλους έγκλειστους τρομοκράτες, να τους στηρίξει ψυχολογικά και να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ'».

Στην έγγραφη απάντησή του, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 8 Απριλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τα θεσμικά της όργανα. Οι βουλευτές έχουν ξεχωριστό θεσμικό ρόλο, που καθορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

«Η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να έχουμε φυλακές ανοικτές στο κοινοβουλευτικό έργο και τους κοινωνικούς θεσμούς» αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος και προσθέτει ότι «οι βουλευτές, για την άσκηση των καθηκόντων του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες και συνομιλούν με τους υπαλλήλους και τους πολίτες. Οι φυλακές δεν εξαιρούνται. Άλλωστε ρητά προβλέπεται, στο άρθρο 52 του Σωφρονιστικού Κώδικα, η δυνατότητα επισκέψεων στις φυλακές από εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και του Συνηγόρου του Πολίτη».

Εξάλλου, ο κ. Παρασκευόπουλος σημειώνει ότι η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πεδίο των φυλακών καθορίζεται από τις, ήδη, εξαγγελμένες αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας στην ποινική καταστολή.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: