2.4.15

Στρατηγική «επιθετικής διαπραγμάτευσης» από την κυβέρνηση...


Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ τα αγκάθια παραμένουν και ο χρόνος για την λήψη αποφάσεων σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης λιγοστεύει πλέον δραματικά. 

Η κυβέρνηση υιοθετεί μια στρατηγική «επιθετικής διαπραγμάτευσης» με...
τους δανειστές. Επισήμως εμφανίζεται αισιόδοξη, ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα υπάρξει αποτέλεσμα και επίσης πρόθυμη να προχωρήσει στη λήψη ακόμα περισσότερων μέτρων, που δεν παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές της, ώστε να ικανοποιήσει τους δανειστές, ταυτόχρονα όμως προειδοποιεί μέσω κορυφαίων υπουργών, ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας η χώρα δεν θα πληρώσει τη δόση του Απριλίου στο ΔΝΤ. 

Το Μαξίμου εμφανίστηκε να αδειάζει αυτές τις δηλώσεις, κυβερνητικές πηγές ωστόσο διαβεβαίωναν το real.gr ότι είναι συνεννοημένες και αποτελούν στοιχεία της διαπραγμάτευσης, με σκοπό να ασκηθεί πολιτική πίεση στους εταίρους, ώστε να υπάρξει συμφωνία. 

Η τακτική αυτή ξεδιπλώθηκε χθες ως προς το πρώτο της σκέλος από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκη, ο οποίος δήλωσε ότι θα έχουμε συμφωνία και εκταμίευση μέρους της δόσης τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίες χαρακτήριζαν βέβαιες τις αποφάσεις για εκταμιεύσεις τις επόμενες μέρες ενώ τόνιζαν ότι τα χρήματα που χρειάζονται για την καταβολή της δόσης του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου έχουν διασφαλιστεί. 

Επίσης, εκδηλώθηκε μέσα από τη νέα λίστα μέτρων που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης στο Euroworking group και η οποία, θέλοντας να καθησυχάσει τους δανειστές ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, υπόσχεται φορολογικά μέτρα τα οποία αν αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,1% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω και από το ύψος του μνημονιακού στόχου. 

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν πάντως χθες, ότι αυτό εντάσσεται σε μια προσπάθεια πειθούς και δεν αποτελεί υπαναχώρηση από την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, στην οποία ο στόχος για το πλεόνασμα είχε γίνει πολύ πιο ελαστικός. 

Πάντως, οι δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την απόδοση των προτεινόμενων μέτρων και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για τη σύγκλιση Eurogroup που θα αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις, αλλά ούτε και συμφωνία για τμηματικές εκταμιεύσεις. Θα πρέπει δε να προστεθεί ότι και από την πλευρά της ΕΚΤ η παροχή ρευστότητας συνεχίζεται με το σταγονόμετρο, η αύξηση του πλαφόν για τον ELA κατά 700 εκ. ευρώ που αποφασίστηκε χθες δεν ισοφαρίζει ούτε την απώλεια καταθέσεων. 

Εν όψει όλων αυτών, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πιέσει τους δανειστές πολιτικά και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ν. Βούτση στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ότι αν δεν υπάρξει εκταμίευση ως τις 9 Απριλίου, «θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους συναίνεση και κατανόηση ότι δεν θα πληρώσουμε τα 450 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ». 

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτης προειδοποίησε με δήλωση στην εφημερίδα «Die Zeit» πως «αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα». 

Για να μη δημιουργηθεί σάλος στις αγορές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης «άδειασε» τις δηλώσεις αυτές στο Reuters, λέγοντας ότι «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου». 

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν, πως οι δύο υπουργοί ανήκουν στους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, και ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν στοιχείο της διαπραγμάτευσης με στόχο την πίεση προς τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: