6.4.15

Αποκλιμάκωση της έντασης με φόντο την 9η Απριλίου...

Διαβεβαιώσεις Βαρουφάκη για καταβολή της δόσης και καλύτερη συνεργασία με κλιμάκια...


Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για το ενδεχόμενο Grexit δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. 

Παράλληλα, η...
Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, η οποία διήρκησε 3 ώρες στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση ότι θα πληρωθεί η δόση στις 9 Απριλίου. 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου αλλά και να τιμήσει τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της εις το διηνεκές. Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε για βελτίωση συνεργασίας για τις εργασίες των τεχνικών κλιμακίων. Υπενθυμίζεται ότι η σκληρότερη τάση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων έχει επιδειχθεί από τους απεσταλμένους του ΔΝΤ, αναφορικά με το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά σε συνέχεια του email Χαρδούβελη, τα οποία για την ελληνική πλευρά αποτελούν κόκκινες γραμμές.

Στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησή του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα «προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της».

Ο κ Βαρουφάκης επανέλαβε στις δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων» με τους πιστωτές της, δεσμευόμενος για την εισαγωγή «θεματικών» στις διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις.

Μετά τη συνάντηση, στην οποία μετείχε από πλευράς του ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν και από την ελληνική ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, το ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία η Κριστιν Λαγκάρντ αναφέρει:

«Ανταλλάξαμε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκη απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και χαιρετίσαμε την επιβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι η πληρωμή που οφείλεται στο Ταμείο θα γίνει στις 9 Απριλίου.

Εξέφρασα την ικανοποίησή μου στην δέσμευση του υπουργού να βελτιωθεί η δυνατότητα των τεχνικών κλιμακίων να δουλέψουν με τις αρχές για να διενεργήσουν την απαραίτητη αξιολόγηση στην Αθήνα και την ενίσχυση των πολιτικών συζητήσεων με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, που αμφότερες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα. Επανέλαβα ότι το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο να δουλέψει μαζί με τις αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να γυρίσει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης και απασχόλησης».

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι «η συνάντηση εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη». Παράλληλα τονίζεται ότι «ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κα Λαγκάρντ. Περαιτέρω συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα».

Το πρωί της Δευτέρας ο Γιάννης Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: