4.4.15

Ελεύθερος μετά από 30 χρόνια...

Ελεύθερος ο θανατοποινίτης Αντονι Ράι Χίντον
... στο κελί του θανατοποινίτη...
Ενας άνδρας που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο για δυο δολοφονίες, το 1985 σε ηλικία 29 ετών, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, αφέθηκε ελεύθερος όταν οι εισαγγελείς αναγκάστηκαν να...
παραδεχθούν  ότι το μοναδικό στοιχείο εναντίον του δεν στοιχειοθετούσε και την ενοχή του. Ετσι μετά 30 χρόνια αναμονής για την εκτέλεση του ο Ρέι Χίντον βγήκε ελεύθερος από την φυλακή, 58 ετών σήμερα, με άσπρα μαλιά και γένια.

Η υπόθεση του Χίντον επανεξετάστηκε πέρσι μετά την θετική γι αυτόν απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ήταν «ανεπαρκής» η υπέρασπισή του στην αρχική δίκη. Ετσι την Τετάρτη οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του Χίντον, αφού τα νέα βαλιστικά τεστ διέψευδαν αυτά που είχαν γίνει πριν τρεις δεκαετίες. Οι ειδικοί δεν μπορούσαν τώρα να ταιριάξουν τις σφαίρες από τη σκηνή του εγκλήματος με το όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του... θανατοποινίτη.  

«Δεν θα έπρεπε να περιμένω την εκτέλεση μου επί 30 χρόνια. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να ελέγξουν το όπλο», είπε βγαίνοντας παότη φυλακή ο Χίντον, αλλά η πολιτεία της Αλαμπάμα δεν έσπευσε να ζητήσει συγνώμη. 
Ο Ρέι Χίντον
Ο Ρέι Χίντον AP Photo/ Hal Yeager


«Οταν πιστεύεις ότι είσαι ισχυρός και πάνω από τον νόμο, δεν έχει να δώσεις λόγο σε κανένα. Αλλά  έχω κάτι να τους πω, έχω κάτι να πω σε όσους έπαιξαν ρόλο στην καταδίκη μου σε θάνατο: θα κληθείτε να απαντήσετε στον Θεό», είπε ο Χίντον «Δεν με χώρισαν μόνο από την οικογένεια και τους φίλους μου. Είχαν κάθε πρόθεση να με εκτελέσουν για κάτι που δεν έκανα». 

Ο Χίντον συνελήφθη για την δολοφονία δυο στελεχών εστιατορίου αφού αναγνωρίστηκε ως ο δράστης από έναν τρίτο που επέζησε. Στη δίκη του οι ειδικοί που κατέθεσαν για λογαριασμό του εισαγγελέα είπαν ότι οι σφαίρες που βρέθηκαν ταίριαζαν με το όπλο που είχε η μητέρα του Χίντον. Ο 29χρονος τότε Ρέι, καταδικάστηκε παρά το γεγονός ότι είχε ένα ακλόνητο άλοθι: την ώρα του φόνου εργαζόταν σε μια κλειδωμένη αποθήκη, σε απόσταση 15 λεπτών με το αυτοκίνητο από το σημείο του εγκλήματος. 

Πέρσι το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Χίντον είχε «συνταγματικά ελλειματική» υπεράσπιση στη σίκη διότι ο δικηγόρος του λανθασμένα πίστευε ότι είχε στη διάθεση του μόνο 1.000 δολάρια για να προσλάβει ειδικό στη βαλλιστική και να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της εισαγγελίας. Ο μόνος που δέχθηκε να το κάνει με αυτά τα χρήματα ήταν τόσο ανεπαρκής όταν κατέθετε που οι ένορκοι χασκογελούσαν με τις απαντήσεις του.  

Ο δικηγόρος Μπράιαν Στήβενσον, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για Ισότητα στη Δικαιοσύνη χαρακτήρισε αυτή την περίπτωση «παράδειγμα» για το τι πάει στραβά με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. Είπε ότι η δίκη  στιγματίστηκε από ρατσιστικές προκαταλήψεις και ο Χίντον, ένας πάμφτωχος αφροαμερικανός δεν είχε πρόσβαση σε έναν καλύτερο δικηγόρο. «Εχουμε ένα σύστημα» είπε «που δεν κάνει το σωστό όταν το σωστό είναι εμφανές. Οι εισαγγελείς θα έπρεπε να κάνουν τους βαλλιστικούς ελέγχους πριν από χρόνια».   

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί που προσέλαβε ο Στήβενσον το 1999 για να εξετάσουν πάλι τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης «ήταν κατηγορηματικοί ότι το όπλο δεν σχετιζόταν με αυτά τα εγκλήματα», είπε ο δικηγόρος. «Και αυτή είναι η πραγματική ντροπή. Αυτό που συνέβη τώρα, δηλαδή η απελευθέρωση του κ.Χίντον, θα μπορούσε να είχε συμβεί πριν από 15 χρόνια». 

Ο Χίντον ήταν από τους μαρκοβιότερους θανατοποινίτες στην Αλαμπάμα και ένας από τους μακροβιότερους που αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις ΗΠΑ. Αλλά όπως λέει ο Στήβενσον υπάρχουν πολλοί ακόμα που έχουν καταδικαστεί «με βάση κακές επιστημονικές εξηγήσεις».   

Δεν υπάρχουν σχόλια: