15.4.15

Ούτε στις 24;...


Σταδιακά, τόσο από τα συμφραζόμενα κυβερνητικών στελεχών όσο, κατά κύριο λόγο, από δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που απηχούν και θέσεις των δανειστών, απομακρύνεται το ενδεχόμενο...
επίτευξης μεσοπρόθεσμης συμφωνίας που θα διασφαλίσει τη ρευστότητα της χώρας αλλά και την ομαλή αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, την ώρα που όλο και περισσότερο δυσχεραίνει η εξεύρεση πόρων για τους μισθούς και τις συντάξεις των επόμενων μηνών.
Το Eurogroup της 24ης Απριλίου, το οποίο φερόταν ως ορόσημο, από την κυβέρνηση πριν από το Πάσχα, βαίνει προς νέα αναβολή και τούτο, γιατί Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν γεφυρώσει ακόμη το χάσμα στις διαφωνίες τους. 

Με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων τις τελευταίες ώρες ο ξένος Τύπος αναφέρεται στο ελληνικό πρόβλημα χρέους περιγράφοντας επί της ουσίας μία οριακή κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας - Βρυξελλών, την ώρα που κυβερνητικές πηγές μιλούν δημοσίως για μια διαδικασία δύσκολη, που όμως συνεχίζεται με προοπτική να υπάρξει λύση στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.


Ανεπισήμως, αναφέρει το naftemporiki.gr, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι οι δυσκολίες επικοινωνίας με τα χαμηλόβαθμα στελέχη των Brussels και Athens group συνεχίζονται αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά, «άλλη εικόνα έχει η κυβέρνηση όταν συναντάται με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και άλλη εικόνα υπάρχει στις διαπραγματεύσεις».


Επί της ουσίας, καταλήγουν τα ίδια στελέχη, αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες έχουν «παγώσει» αφού οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα αποφέρουν σε μόνιμη βάση περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ κατ’ έτος, ενώ η ελληνική πλευρά έχει αποκλείσει κάθε συζήτηση για νέα μείωση συντάξεων. Μάλιστα σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μήνα Μάιο, ενώ όπως λένε εντός της Ε.Ε. υπάρχει μία συζήτηση για «αγορά» από την Ε.Ε. -μένει να αποφασισθεί ο χρόνος και ο τρόπος- του δανείου του ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο «να βγει από το παιχνίδι».


Στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου, αμέσως μετά την διυπουργική για τη μετανάστευση, διαπιστώθηκε, κατά πληροφορίες, πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και όπως διαφαίνεται σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, είναι πολύ πιθανό, η περιλάλητη συμφωνία να πάρει νέα αναβολή για το Μάιο. 


Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, σύμφωνα με το capital.gr, ότι η αδιαλλαξία των δανειστών, με προεξάρχον το ΔΝΤ, τορπιλίζει κάθε δυνατότητα του Μαξίμου να επιδιώξει κλείσιμο της Συμφωνίας, γιατί προυποθέτει, μέτρα εδώ και τώρα με μη διαχειρίσιμο πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ. 


Πάντως εσχάτως, κυβερνητικά στελέχη σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους ενημέρωναν ότι χρήμα υπάρχει έως και τον Ιούνιο, επομένως ουδείς λόγος βιασύνης συντρέχει ώστε να συρθεί η κυβέρνηση σε ...ασύμφορη συμφωνία με τους Εταίρους. 


Χθες, ο υπουργός παραγωγικής Ανασυγκρότησης, δήλωσε απερίφραστα ότι δεν αποκλείεται να μην υπάρξει συμφωνία της χώρας με τους Εταίρους, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη και λεπτή φάση, γεγονός που δε θα σήμαινε πάντως "και το τέλος για την Ελλάδα".


Από το εξωτερικό μετά τους FT που έγραφαν ότι "η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία" ακολούθησε η «Handelsblatt» η οποία σε ρεπορτάζ της ότι η Ελλάδα χάνει και την ημερομηνία της 24ης Απριλίου για να πάρειο χρήματα, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι απίθανο να υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.


Ο Βαλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αν και έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει να επιταχύνονται.


Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι είναι απίθανο να εκταμιευτεί δόση για την Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο. Οπως αναφέρει το μόνο που αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις μεταρρυθμίσεις με τους πιστωτές.


Aποτυχία προβλέπει ο διεθνής Τύπος


Οι συζητήσεις για την επίλυση του ελληνικού οικονομικού αδιεξόδου ξεκινούν εκ νέου σήμερα εν τω μέσω ανησυχιών (από την πλευρά των πιστωτών) ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταλήξει με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποδέσμευση της βοήθειας, μέχρι το deadline που επέβαλε η ίδια στις 24 Απριλίου, αναφέρει το Bloomberg.


Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο επικαλούμενο διεθνή αξιωματούχο που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές δεν κινούνται πιο κοντά σε μια συμφωνία. Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις και οι δεσμεύσεις της να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο συνταξιοδοτικό και στην εξοικονόμηση πόρων από τον προϋπολογισμό, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από τους πιστωτές της χώρας, δήλωσε ο αξιωματούχος.


Εξάλλου, χθες, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, δήλωσε πως καθώς οι διαπραγματεύσεις διαρκούν αρκετά, «δεν μπορεί να αποκλειστεί μια περαιτέρω κρίση που θα προκαλούσε αναταραχή στις αγορές». Τόνισε ακόμη ότι ενώ η έξοδος από το ευρώ θα ήταν «εξαιρετικά επώδυνη» για την Ελλάδα, ενώ η υπόλοιπη ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει ένα Grexit σε σχέση με ό,τι ήταν παλαιότερα.


Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών επιχειρήσεων, των συνταξιοδοτικών ταμείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να παραμείνει εν ζωή μέχρι το Μάιο ακόμη κι αν η συνάντηση στη Ρίγα δεν βγάλει σαφή αποτελέσματα, δήλωσε ο διεθνής αξιωματούχος. Και πρόσθεσε πως μια τέτοια «εξάντληση» των διαθεσίμων, έχει νόημα μόνο εάν ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει συμβιβαστική λύση με τους πιστωτές.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung που επικαλείται υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους, δεδομένου ότι είναι «απλά αδύνατο» να υπάρξει σχετική απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών οδεύουν σε αποτυχία. Το ενδεχόμενο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι τις 24 Απριλίου θα πρέπει να αποκλειστεί, λέει ευρωπαίους αξιωματούχος προς την Suddeutsche Zeitung. «Δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση στη Ρίγα», όπως λέει.


Η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα κλίμα μεταξύ «απελπισίας και παραίτησης» στις τάξεις της Κομισιόν. Όπως λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος, εάν ζητούσε κανείς από τους 27 επιτρόπους και τον πρόεδρο της Κομισιόν να σηκώσουν το χέρι τους σε περίπτωση που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και να την κρατήσουν στο ευρώ «όλοι θα το έκαναν». Εάν ρωτούσαμε όμως εάν όντως πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει, τότε τα χέρια θα έμεναν κάτω.


«Δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για επόμενη δόση στη Ρίγα» 


Από το δε Εurogroup, σύμφωνα με την Suddeutsche, ακούγεται ότι είναι απλά αδύνατο να βρεθεί ένας καταρτισμένος συνομιλητής στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως επισημαίνεται, έλληνες αξιωματούχοι που είχαν αποκτήσει εμπειρία από προηγούμενες διαπραγματεύσεις, έχασαν τις θέσεις τους υπό την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι δε διάδοχοί τους δεν είναι σε θέση να προβούν σε δεσμευτικές δηλώσεις, κυρίως γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο διάσπασης.


Η Κομισιόν, από την πλευρά της, επιβεβαιώνει ότι στη Ρίγα της Λετονίας δεν πρόκειται να εγκριθεί η δόση. Όπως λέει προς τη σημερινή Χάντελσμπλατ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την επόμενη δόση. Αντιθέτως θα εξεταστεί μόνον η πρόοδος των έως τώρα διαπραγματεύσεων.


Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης μπορεί να ληφθεί το νωρίτερο στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, o λόγος της καθυστέρησης είναι η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών αλλά και η στασιμότητα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: