11.3.15

Έχασαν τους "yes men"...

...και εκβιάζουν απροκάλυπτα...


Η κόντρα Αθήνας και Βερολίνου οδηγείται στα άκρα και αυτό γιατί κυρίως ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπε αυθαδιάζει, κατηγορεί την Ελλάδα και...
υβρίζει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που 
διαπραγματεύεται εκ μέρους της κυβέρνησης μία καλύτερη λύση για τον ελληνικό λαό, αντιδρώντας να δεχθεί τη θηλιά που οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν περάσει με τη συνδρομή και των προηγούμενων κυβερνήσεων στη χώρα και τη σφίγγουν στα όρια του πνιγμού όταν θέλουν να επιβάλουν τις δικές τους θέσεις.

Ξενίζει φαίνεται στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Άνγκελα Μέρκελ το γεγονός ότι απέναντι τους δεν έχουν πλέον μία κυβέρνηση στην οποία δίνουν εντολές κουνώντας το δάχτυλο και αυτή εκτελεί, δεν έχουν τους «yes men» Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά μία κυβέρνηση αριστερή που εξελέγη για να αλλάξει τα μνημόνια και να δώσει ανάσα στο λαό που πνίγει η πολιτική της λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο συγκυβερνών πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος γνωρίζουν πολύ καλά πως αν δεν πάνε κόντρα στο μπλόκ που έχει φτιάξει η Γερμανία μαζί με τα κράτη δορυφόρους της και δεν διεκδικήσουν μία χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα γι’ αυτούς, αφού θα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Παίζεται λοιπόν αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες ένα σκληρό «μπρα ντε φέρ» μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που συντάσσονται πίσω απ’ αυτή, όπως η Ιταλία και σε ένα βαθμό η Γαλλία που έχει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της πολιτικής η οποία ακολουθείται, με τη Γερμανία να βρίσκεται απέναντι και να υποκινεί τις επιθέσεις σε βάρος της χώρας. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να φανεί ότι υπαναχωρεί των θέσεων της και χάνει από την ηγεμονική της τακτική.

Βέβαια, το θέμα είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται στη δύσκολη θέση με τα ταμεία άδεια, δυσκολευόμενη να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές της ανάγκες. Από την άλλη όμως και οι Ευρωπαίοι δε βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση καθ’ ότι αν η Ελλάδα αποφάσιζε να βγει από την ευρωζώνη, τότε η διάλυση της θα θεωρείτο σχεδόν βέβαιη και θα την χρεώνονταν αυτή τη διάλυση το Βερολίνο.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Γερμανοί αντιδρούν και ζητούν την υποταγή της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, βάζοντας στο παιχνίδι σαφώς και την ΕΚΤ που κρατά τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης κλειστή με κινήσεις πολλές μάλιστα που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, όπως ο χαρακτηρισμός του κ. Σόιμπλε κατά του Γιάνη Βαρουφάκη ότι είναι «ανόητα αφελής σε θέματα επικοινωνίας».

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην ενδώσει και να διεκδικήσει μία καλύτερη λύση για την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απάντηση στο Βερολίνο πως αν εσείς θέλετε τη χώρα υπό τα δεσμά σας τότε εμείς διεκδικούμε της γερμανικές επανορθώσεις και ξεκινούμε και τις κατασχέσεις περιουσίας του Γερμανικού Δημοσίου εντός της Ελλάδας.

Μετά λοιπόν την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζοντας τον ως τον βασικό υποστηρικτή των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη ήρθε η συγκλονιστική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις σφαγές των ναζί στην Ελλάδα, λέγοντας πώς η χώρα μας θα διεκδικήσει αποζημιώσεις.

Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλος, έριξε τη βόμβα. Είπε ότι η προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτό τον τρόπο να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα με το ινστιτούτο Γκαίτε να βρίσκεται στο στόχαστρο.

Αυτή τη δήλωση η Γερμανία δεν φαίνεται πως θα την αφήσει αναπάντητη και έτσι η κόντρα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Τη δεδομένη στιγμή εξελίσσεται ένα θρίλερ για τα τεχνικά κλιμάκια που και πώς θα συνέρχονται και πώς  θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις επί τη βάση της απόφασης του τελευταίου Eurogroup.

Τα βλέμματα πάντως είναι στραμμένα στην αυριανή έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ή θα ήθελε την έγκριση της αύξησης του ορίου δανεισμού του δημοσίου κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ με νέα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 4-13 εβδομάδων αλλά και κατάλληλη αύξηση του ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

Επιπλέον, η κυβέρνηση διεκδικεί και προκαταβολή σε δύο δόσεις του 50% των 7,2 δισ. που έχουν παγώσει προς τη χώρα μας, ή τουλάχιστον την αποδέσμευση των 1,9 δισ. ευρώ που η Αθήνα απαιτεί να της επιστρέψει άμεσα η ΕΚΤ από κέρδη της από ελληνικά ομόλογα.

Αν αυτά δεν συμβούν, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για την κυβέρνηση και στο μόνο στο οποίο θα προσδοκά μετά είναι να βγει κάτι καλό από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη και πως θα αναζητηθεί λύση...
ksipnistere.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: