20.3.15

Washington Post: Πώς είδαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη συμφωνία...

Φωτογραφία: EurokinissiΟσοι δεν βρέθηκαν στο... τραπέζι...


Όσοι βρέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα που είπαν πως ο χρόνος τελειώνει και ότι...
χρειάζονται άμεσες δράσεις από την ελληνική κυβέρνησης. Όσοι δεν βρέθηκαν σε αυτό, του είπαν το ίδιο.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είχαν την ευκαιρία να μετέχουν στην παράλληλη διαδικασία της Συνόδου Κορυφής, έμειναν με την αίσθηση τα πράγματα έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος, έτσι όπως τέθηκε από τους συνδαιτυμόνες του Έλληνα πρωθυπουργού στο τραπέζι της συζήτησης. Για τον Ολλανδό πρωθυπουργό επανέλαβε αυτό που είχε πει προσερχόμενος στις Βρυξέλλες. «Η συμφωνία είναι συμφωνία», εννοώντας πως επί του παρόντος ισχύουν τα συμφωνημένα της 20ής Φεβρουαρίου.

Για την ανάγκη της επιτάχυνσης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την πλευρά της Ελλάδας, έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον λέγοντας στους δημοσιογράφους πως η Αγγλία το έπραξε και μάλιστα επί πολλά χρόνια, γι' αυτό και κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση. Το αυτό πρέπει να πράξει και η Ελλάδα, κατά τον Κάμερον, και να φέρει άμεσα μια ολοκληρωμένη λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να της δοθούν άμεσα χρήματα.

Όπως αναφέρει η Washington Post, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, πάνω από τα κεφάλια των 28 ηγετών κρεμόταν η απειλή ότι η ελληνική πλευρά θα ακολουθούσε εκ νέου σκληρή στάση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απευκταία λύση της εξόδου από το κοινό νόμισμα. Η αίσθηση μετά το πέρας της μίνι συνδιάσκεψης ήταν ότι έφυγαν πιο αισιόδοξοι από ότι όταν προσήλθαν σε αυτή. Στο ίδιο συμπέρασμα, άλλωστε, κατέληξε και ο Αλέξης Τσίπρας αναλύοντας τις αποφάσεις της συνάντησης, με τον Ντόναλντ Τουσκ που ήταν και ο πρωτεργάτης της συνάντησης να συγκεφαλαιώνει τις απόψεις του «τραπεζιού»: «Το Grexit δεν το θέλει κανένας και όλοι θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το ρίσκο»...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: