29.3.15

"Spiegel": «Η Ευρώπη θέτει στον Τσίπρα, το δίλημμα μεταρρυθμίσεις, ή χρεωκοπία»...


«Μπορεί κάποιοι να μιλούν για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη με την Ελλάδα, ωστόσο η πραγματικότητα απέχει», σημειώνει σε σημερινό του άρθρο το γερμανικό περιοδικό "Spiegel", υπογραμμίζοντας ότι...
«τρεις μήνες μετά την νίκη στις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις 18 κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, που θέλουν να πιέσουν τον αριστερό πολιτικό να ξεχάσει ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών του υποσχέσεων και αν δεν υποχωρήσει, θα μπορούσε στο τέλος να συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται: η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η χρεοκοπία και πολιτικό χάος διαρκείας - ίσως και όλα μαζί».

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν στον Έλληνα πρωθυπουργό το δίλημμα «μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία», επαναφέροντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το πλεόνασμα που είχε υπολογιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση θα εκμηδενιστεί από την καθυστέρηση και την άρνηση μεταρρυθμίσεων.

«Δεν είναι καθόλου παράξενο που οι χώρες της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για τη χειρότερη των περιπτώσεων. Και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ δεν αποκλείει πλέον μία αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ενώ στις αρχές Μαρτίου έλεγε κατηγορηματικά πως "δεν θα υπάρξει ποτέ Grexit", τώρα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, είπε πως θα πρέπει κανείς να προετοιμάζεται και για ένα τέτοιο σενάριο» αναφέρει το Spiegel, με τον συντάκτη του δημοσιεύματος να υπογραμμίζει ότι «μπορεί η Μέρκελ να παρέπεμψε στο Eurogroup, αλλά τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι αρχηγοί κρατών και όχι οι υπουργοί Οικονομικών».

Τέλος, το Spiegel κλείνει το ρεπορτάζ του σημειώνοντας ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Μέρκελ θα επιτρέψει ένα ενδεχόμενο Grexit, υπογραμμίζοντας ότι «φοβάται πολύ περισσότερο και από τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη είναι ακριβώς η ενοχή που θα είχε η Γερμανία σε αυτή την καταστροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: