2.3.15

"Spiegel": Ο Σίσυφος (Σόιμπλε) βασανίζει τον Οδυσσέα (Βαρουφάκη)...


Η τελευταία έκδοση του περιοδικού "Der Spiegel" εστιάζει στη σκληρή διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της και ειδικότερα ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 «Ο...
Σίσυφος βασανίζει τον Οδυσσέα», σχολιάζει στον τίτλο του το γερμανικό περιοδικό, παρουσιάζοντας ως Σίσυφο τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Βαρουφάκη ως Οδυσσέα. Σχολιάζοντας την τελική έκβαση της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης με αποκορύφωμα το Γιούρογκρουπ της 20ης Ιανουαρίου, το Spiegel σημειώνει: «Τελικά όλη η πανουργία, οι υπολογισμοί, όλη η εμπιστοσύνη του ενός στην κατανόηση του άλλου, ήταν μάταια: Η Ελλάδα υποχώρησε. Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να χαρεί για την ήττα του αντιπάλου του, Γιάνη Βαρουφάκη».
 
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Σόιμπλε είναι σε θέση να αντιληφθεί γιατί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης «πρέπει να μεθερμηνεύσουν στο ‘σπίτι' τους την ήττα σε θρίαμβο με προπαγανδιστικό τρόπο». Αυτό είναι μέρος της πολιτικής, σημειώνει το Spiegel. Όπως παρατηρεί, για τον νομικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «η κυριαρχία του δικαίου χαρακτηρίζει τη δυτική δημοκρατία και τον πολιτισμό». Ως εκ τούτου, τον απωθεί η ελαστικότητα με την οποία «θέλουν οι νεοεκλεγέντες συνάδελφοί του να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Για αυτόν τον άνθρωπο η Ευρώπη είναι ένα έργο διαπαιδαγώγησης και η ιστορία των περασμένων επτά δεκαετιών είναι ο εκπολιτισμός της Ευρώπης, μία διαπαιδαγώγηση με βάση την ειρήνη και τη δημοκρατία».

dw.de.

Δεν υπάρχουν σχόλια: