13.3.15

Plan Merkel...

Το σχέδιο Μέρκελ για "τρίτο πακέτο" στην Ελλάδα και μείωση του χρέους υπό αυστηρά ανταλλάγματα αποκαλύπτει το Euroinsight, επικαλούμενο...
υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους.

Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει την επιστράτευση "ανορθόδοξων λύσεων" για να αποτραπεί το Grexit, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία με την Αθήνα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι φέρονται να δηλώνουν ότι εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό θα γίνει γιατί δεν βρίσκεται κοινό έδαφος στην Ευρώπη και όχι γιατί θα χαθούν κάποιοι μεταβλητοί στόχοι για αποπληρωμές τόκων και για τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές. "Είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση, δεν πρόκειται να υπάρξει Graccident",  δήλωσε αξιωματούχος που φέρεται να γνωρίζει τις προθέσεις της καγκελαρίου.

Το Euroinsight επισημαίνει πως παρ' ότι η Μέρκελ θεωρεί ότι πλέον η ευρωζώνη είναι καλύτερη θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει μία θύελλα στις αγορές σε περίπτωση grexit, οι πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης αποτελούν πηγή μείζονος ανησυχίας για την καγκελάριο. Ο βασικός φόβος της, δε, είναι ότι το grexit θα έφερνε γενική αποσταθεροποίηση στη νότιο Βαλκανική και θα μπορούσε να ωθήσει τη νατοϊκή Ελλάδα στη σφαίρα της ρωσικής επιρροής.

Υπό τον φόβο αυτό, η καγκελάριος και η γερμανική κυβέρνηση φέρονται έτοιμες να στηρίξουν ακόμη και "ανορθόδοξες" λύσεις - "ανορθόδοξες", τουλάχιστον, για το τεχνοκρατικό κατεστημένο της Ευρώπης: Σ' αυτές τις λύσεις συμπεριλαμβάνονται η αύξηση του πλαφόν στην πώληση εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, η προσωρινή επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σε περίπτωση bank run, η προκαταβολική χορήγηση πόρων από το τρέχον πρόγραμμα στην Αθήνα και η μετάθεση αποπληρωμών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ. Κατά το Euroinsight, η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν θέλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν αποκλείει τη χρήση αυτών των "εργαλείων" εάν αποδειχθεί ότι αποτελούν το μόνον δρόμο για να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ωστόσο, η στήριξη αυτή μπορεί να δοθεί μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Από την γερμανική οπτική, αυτή η συμφωνία προϋποθέτει μια καθαρή δέσμευση της Ελλάδας ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και θα αποδεχθεί την παγιωμένη δομή του μηχανισμού διάσωσης. Σ' αυτή την περίπτωση, οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Euroinsight δηλώνουν ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τρίτο πακέτο στήριξης για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές "τρύπες" των επόμενων χρόνων.

Οι γερμανοί αξιωματουχοι επισημαίνουν ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια να βρεθεί κοινό έδαφος με την Αθήνα, κυρίως επειδή - όπως αναφέρουν - η κυρία Μέρκελ έχει καταφέρει να παγιώσει μια "καλή σχέση εργασίας" με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται επίσης έτοιμη να συμφωνήσει σε χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, να δώσει στην Ελλάδα μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στο ορισμό και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και - σε μεταγενέστερο στάδιο - να αποδεχθεί και ελάφρυσνη του χρέους.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της καγκελαρίου στην κυβέρνηση ήταν, πάντοτε σύμφωνα με το Euroinsight, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να έχει επανειλλημμένα φλερτάρει με την ιδέα της εξώθησης της Ελλάδας εκτός ευρώ. O Σόιμπλε - μέλος του Χριστανοδημοκρατικού κόμματος όπως και η Μέρκελ - πιστεύει βαθιά ότι η εφαρμογή των κανόνων και των διαδικασιών είναι η απόλυτη προϋπόθεση για στενότερη ενοποίηση της ΕΕ.

Οπως εκτιμάται, ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανή να οδηγήσει την χώρα στον δρόμο εκείνο που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι συμβατός με τη στενότερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης. Ο πυρήνας των ιδεών του αυτών αποτυπώνεται και στο γνωστό κείμενο του 1994 υπέρ ενός "ευρωπαϊκού πυρήνα", όπου υποστήριξε ότι ένας πυρήνας κρατών, που θέλει να μοιραστεί μεγαλύτερο βαθμό κυριαρχίας, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά εάν χρειαστεί. Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο της Ευρώπης των "δύο ταχυτήτων".

Η αντίθεση της Μέρκελ στα σχέδια του Grexit ανάγκασε τον Σόιμπλε να κάνει πίσω και, εσχάτως, φέρεται και εκείνος να ανησυχεί περισσότερο για το γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι διαφορές ανάμεσα στον υπουργό Οικονομιών και την καγκελάριο έχουν περιοριστεί. Και ο Σόιμπλε, κατα τους γερμανούς αξιωματούχους, και παρά την σκληρή δημόσια ρητορική του, φέρεται να έπαιξε δημιουργικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Παρά ταύτα, κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχει ο κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να αποκαλύψουν δομικές διαφορές με την Ελλάδα που δεν θα μπορούν να γεφυρωθούν. Σ' αυτή την περίπτωση, η Γερμανία δηλώνει έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να φύγει και το υπουργείο Οικονομικών του κ. Σόιμπλε έχει έτοιμα σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης. Με βάση αυτό το σενάριο, η Γερμανία θα ζητήσει τη χρήση "εργαλείων" της ΕΕ για να στηριχθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης.

Εαν η Ελλάδα μείνει στην ευρωζώνη και χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια, η Μέρκελ θα αντιμετωπίσει υψηλή αντίσταση από τους βουλευτές του κόμματός της. Υπάρχει ελάχιστη προθυμία από τους συντηρητικούς βουλευτές να δοθούν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα - ως εκ τούτου, επί του παρόντος δεν θα υπάρξει αλλαγή δημόσιας πολιτικής.

"Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το ρίσκο", δήλωσε ωστόσο στενός συνεργάτης της Μέρκελ. Και σημείωσε ότι από τη στιγμή που οι κυβερνητικοί εταίροι του Σοσιαλδημοκρατικύ Κόμματος είναι πιο ανοιχτοί στην στήριξη της Ελλάδας, η καγκελάριος θα βρει την αναγκαία στήριξη στην Bundesbank για να περάσει το "τρίτο πακέτο"...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: