17.3.15

Moody's: Ένα Grexit θα επηρέαζε αρνητικά τον δανεισμό της Γερμανίας...

Moody's - logoΣοβαρές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ της Γερμανίας και άλλων χωρών θα μπορούσε να...
έχει η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες για ένα Grexit, αλλά και η άμεση επιβάρυνση για τη Γερμανία, είναι πλέον πραγματικά πολύ περιορισμένες σε σχέση με το 2012, ο οίκος Moody's εκτιμά ότι η «η πιστοληπτική ικανότητα της (γερμανικής) κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά», εάν οι μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, «όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, αντιμετωπίσουν και πάλι μεγαλύτερες δυσκολίες».

Όπως επισημαίνει η Moody's, η αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους δανειστές της δεν έχει επηρεάσει κάποια άλλη χώρα, αλλά ένα Grexit θα μπορούσε να έχει σοβαρότερες συνέπειες, ειδικά για την περιφέρεια. Το ζήτημα για τη Moody's, λοιπόν, είναι «πόση πίεση θα δεχθούν άλλες χώρες» προκειμένου να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα. Παράλληλα διευκρινίζει πως αυτήν τη στιγμή ο κίνδυνος πιέσεων είναι χαμηλότερος από ό,τι το 2012, χάρη στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και στην ενεργό πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ.

Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Τόρστεν Νέστμαν, εκπρόσωπος του οίκου, υποστηρίζει πως οι επενδυτές θεωρούν αμελητέο τον κίνδυνο για τα μεγάλης διάρκειας γερμανικά ομόλογα, διότι η χώρα διαθέτει πολύπλευρη και ανταγωνιστική οικονομία, η οποία στηρίζει την αξιολόγηση ΑΑΑ. Ωστόσο, η Γερμανία παρουσιάζει σημαντική γήρανση πληθυσμού και συρρίκνωση απασχόλησης, στοιχεία τα οποία περιορίζουν την ανάπτυξη και προκαλούν πιέσεις στα ασφαλιστικό σύστημα...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: