22.3.15

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος, που επιμελήθηκε την lifestyle φωτογράφηση, Γιάνη-Δανάης...

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος που επιμελήθηκε τη συνέντευξη Γιάνη-Δανάης
Ένα αφιέρωμα στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας από το γαλλικό περιοδικό «Paris Match». Οι φωτογραφίες του κ. Γιάνη Βαρουφάκη με τη σύζυγό του κυρία Δανάη Στράτου στο διαμέρισμά τους στην Αθήνα και μια συνέντευξη εν πτήσει προς τις Βρυξέλλες. 
Ένα φωτορεπορτάζ, από αυτά που...
συνηθίζει το γνωστό γαλλικό περιοδικό, που προκάλεσε όμως πρωτοφανείς αντιδράσεις στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα, αναγκάζοντας τον κ. Βαρουφάκη να δηλώσει, μόλις τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση του αφιερώματος, «πως μετανιώνει» για τις φωτογραφίες, καθώς «δεν του αρέσει η αισθητική τους». Ο λόγος για την τελευταία και πιο «επεισοδιακή» περιπέτεια του κ. Βαρουφάκη που ξεκίνησε στο διαμέρισμά του, με θέα την Ακρόπολη, συνεχίστηκε στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, και ολοκληρώθηκε στην Αθήνα και το Παρίσι, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει «μετανιωμένος» για …αισθητικούς λόγους με τη φωτογράφηση στο γαλλικό περιοδικό στην οποία, όμως, όπως απάντησε δημοσίως το «Paris Match», «ο ίδιος συμφώνησε να συμμετάσχει». 



Το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, οδήγησε το γαλλικό περιοδικό να ζητήσει από τον κ. Βαρουφάκη να δημοσιεύσει ένα αφιέρωμα σε αυτόν και τη σύζυγό του. Ένα προφίλ του «υπουργού σταρ», όπως τον χαρακτήρισε το «Paris Match», συνοδευόμενο από μια συνέντευξη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.  Η ομάδα του γαλλικού περιοδικού, αποτελούμενη από τη δημοσιογράφο Αν- Σοφί Λεσεβαλιέ και τον φωτογράφο Μπαπτίστ Ζιρουντόν, είχαν συμφωνήσει με το ζεύγος Βαρουφάκη για το περιεχόμενο του αφιερώματος πριν επισκεφθούν την Αθήνα. Το μεσημέρι της 8ης Μαρτίου, και μετά από μια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε η φωτογράφηση του κ. Βαρουφάκη με τη σύζυγό του κ. Στράτου, που άναψε «φωτιές» στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα λίγες ημέρες μετά, όταν κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο τεύχος του γαλλικού περιοδικού. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο «ο κ. Βαρουφάκης στο Paris Match», έγινε πρώτη είδηση στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και τα σχόλια δημοσιογράφων και αναγνωστών, τόσο σε ενημερωτικές ιστοσελίδες όσο και σε κοινωνικά δίκτυα, άλλοτε καυστικά και άλλοτε ειρωνικά, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Οι ειρωνικές αναφορές για το «λιτό βίο», η φράση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης κατά την πρώτη του ομιλία ως υπουργός Οικονομικών, που συνόδευαν τα σχόλια για το φωτογραφικό υλικό του γαλλικού περιοδικού, καθώς και ο σαρκασμός ορισμένων κορυφαίων δημοσιογράφων για την «ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με θέα τον Παρεθνώνα», ανάγκασαν τελικά τον κ. Βαρουφάκη να δηλώσει, πως, παρόλο που η συνέντευξή του «βοήθησε να αναδειχθούν οι θέσεις της Ελλάδας στο γαλλικό κοινό», τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, μετανιώνουν για την αισθητική των φωτογραφιών.  

Η τεράστια απήχηση του αφιερώματος του γαλλικού περιοδικού και οι φωτογραφίες του κ. Βαρουφάκης φαίνεται άλλωστε και από τον αριθμό των αναγνωστών στην ηλεκτρονική έκδοση του «Paris Match». «Είναι δύσκολο να απαντήσω για τον αντίκτυπο της συνέντευξης στο γαλλικό κοινό, αυτό που μπορώ να πω είναι πως ο αριθμός των αναγνωστών στην ιστοσελίδα μας, τόσο στη συνέντευξη όσο και στο προφίλ, είναι πολύ μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο, για τα οικονομικά μας θέματα. Αυτό έχει επίσης σχέση και με τις φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κείμενα», υπογραμμίζει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Αν- Σοφί Λεσεβαλιέ, η δημοσιογράφος του «Paris Match» που πήρε την εν λόγω συνέντευξη από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Για να ικανοποιήσει άλλωστε το τεράστιο ενδιαφέρον των αναγνωστών, το γαλλικό περιοδικό δημοσίευσε τη συνέντευξη ακόμα και στην αγγλική γλώσσα.   

Για την κυρία Λεσεβαλιέ, την 33χρονη οικονομική συντάκτρια του περιοδικού «Paris Match», παρόλο που μετρά ήδη δεκατρία χρόνια ως δημοσιογράφος του γαλλικού περιοδικού και έχει δημοσιεύσει πάμπολλα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ και δεκάδες συνεντεύξεις πολιτικών, το αφιέρωμα στον κ. Βαρουφάκη ήταν αυτό που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γεννημένη στην πόλη Καν της Νορμανδίας το 1981, η κυρία Αν- Σοφί Λεσεβαλιέ είναι μια καταξιωμένη οικονομική ρεπόρτερ με εντυπωσιακό βιογραφικό και αρκετές επιτυχίες στην καριέρα της. Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (Sciences Po), η κυρία Λεσεβαλιέ θα φοιτήσει στη σχολή δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα λάβει μάστερ στην αμερικανική ιστορία από το φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα École des hautes études en sciences sociales στο Παρίσι. Ήδη από το 2001 και παράλληλα με τις σπουδές της εργάζεται ως δημοσιογράφος στο γαλλικό περιοδικό «Paris Match». Ως οικονομική ρεπόρτερ ασχολήθηκε ενδελεχώς με την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, καθώς και με αφιερώματα συγκεκριμένων Ευρωπαίων πολιτικών. Κανένα όμως προηγούμενο αφιέρωμά της, είτε από τη συνέντευξη του τότε Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος φωτογραφήθηκε επίσης με τη σύζυγό του σε οικογενειακές στιγμές, είτε αυτή του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ απασχόλησαν το σύνολο του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου, όσο το αφιέρωμα στον  κ. Γιάνη Βαρουφάκη. 


Η «γνωριμία» της κυρίας Λεσεβαλιέ με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στο Παρίσι την 31η Ιανουαρίου ήταν η αφορμή για να δημοσιεύσει στο «Paris Match» ένα μακροσκελές άρθρο – προφίλ, για τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας τον οποίον χαρακτήριζε ως «προάγγελο της ελπίδας για την Ελλάδα». Εκείνη την εποχή  ο κ. Βαρουφάκης είχε επιλέξει να μιλήσει μόνο στην εφημερίδα «La Tribune» και στο περιοδικό «Charlie Hebdo» και τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της Γαλλίας προσπαθούσαν να κλείσουν μια συνέντευξη με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. «Έχετε δίκιο και για τα δύο αυτά Μέσα» δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία   Λεσεβαλιέ. «Αλλά ξεχνάτε πως μια εβδομάδα μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη ημέρα της επίσκεψής του στο Παρίσι και της συνάντησής του με τον Μισέλ Σαπέν, έδωσε συνέντευξη στην «Le Monde» καθώς και σε μια ιστοσελίδα που ονομάζεται «Le contrarien», την οποία δεν γνώριζα πριν. Επίσης την τελευταία εβδομάδα μίλησε και στην εφημερίδα «L'Humanité». Σχετικά με το παρασκήνιο της συνέντευξης με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, η κυρία Αν-Σοφί Λεσεβαλιέ παραπέμπει στην επίσημη ανακοίνωση του «Paris Match», που δημοσιεύθηκε μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες. Εκεί αναφέρεται πως «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μας δέχτηκε στο σπίτι του και μας εξήγησε τη στρατηγική και τις ιδέες του στην προσπάθεια να βγάλει τη χώρα του από την κρίση». Όπως αναφέρει το γαλλικό περιοδικό, απαντώντας στη διαφωνία του κ. Βαρουφάκη με την αισθητική της φωτογράφησης, αυτή πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα τους στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου το μεσημέρι μετά από μια συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συνεχίστηκε στις Βρυξέλλες την επόμενη ημέρα στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ενώ η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης A320 προς τις Βρυξέλλες το απόγευμα της 8ης Μαρτίου. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: