16.3.15

«Πρώην σύμβουλος του Σόιμπλε και της "Lehman Brothers", στην κυβέρνηση;»...

«Πρώην σύμβουλος του Σόιμπλε και της "Lehman Brothers" στην κυβέρνηση;»
Ερώτηση Νικήτα Κακλαμάνη στον Γιάνη Βαρουφάκη...
Για το ρόλο του πρώην συμβούλου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρώην στελέχους της «Lehnman Brothers», Glenn Kim, στην κυβέρνηση ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο  Κακλαμάνης ρωτά τον  Βαρουφάκη αν...
«αποτελεί δικό του σύμβουλο ή συνεργάτη ή κάποιου άλλου μέλους της κυβέρνησης και με ποια ιδιότητα συμμετείχε στην ελληνική αποστολή, που συνόδευσε τον Υπουργό Οικονομικών, στις Βρυξέλλες από 11-2-2015 μέχρι 17-2-2015».

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ ζητά να κατατεθούν στη Βουλή επίσημα αντίγραφα της σύμβασης συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, την Ελληνική κυβέρνηση ή οποιαδήποτε έγγραφο πιστοποιεί την πρόσληψη του από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και να δοθεί απάντηση για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση για τη συνεργασία του με την κυβέρνηση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 2/13656/004 και με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2015 δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια Απόφασή σας με τίτλο «Εκ των υστέρων έγκριση μετακινήσεων στο εξωτερικό», η οποία αφορά τη δική σας μετάβαση στις Βρυξέλλες καθώς και επτά συνεργατών σας προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες του έκτακτου Eurogroup και του ECOFIN,που πραγματοποιήθηκαν από 11-2-2015 μέχρι 17-2-2015.

Στα ονόματα των ατόμων που αναφέρονται στην απόφαση, «ως πρόσωπα που συνοδεύουν τον Υπουργό Οικονομικών» είναι των κυρίων Γεωργίου Χουλιαράκη, Δημητρίου Γιαννόπουλου, James Galbraith, Ιωάννη Μάργαρη, Δημητρίου Λιάκου, Glenn Kim και της κυρίας Έλενας Παναρίτη. Όλοι οι παραπάνω, εκτός από τον κύριο Χουλιαράκη που συμμετέχει ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, συνοδεύουν τον κύριο Υπουργό ως ιδιώτες. Ενώ όμως, για τους περισσότερους έχει ανακοινωθεί η επικείμενη πρόσληψη τους ως συνεργατών ή συμβούλων του κυρίου Υπουργού για τον κύριο Kim Glenn δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία σχετική ανακοίνωση. Συνεπώς, δεν προκύπτει ούτε από επίσημα έγγραφα, αλλά ούτε από δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας η ιδιότητα του, ο λόγος της συμμετοχής τους στην Ελληνική Αποστολή, καθώς και η εργασιακή σχέση που τον συνδέει με το Υπουργείο Οικονομικών ή με την Κυβέρνηση.

Ο συγκεκριμένος έχει διατελέσει, όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του, επί πολλά χρόνια στέλεχος της γνωστής Lehman Brothers και στρατηγικός σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011, δηλαδή την κρίσιμη περίοδο, που εντεινόταν οι πιέσεις στη χώρα μας από τη Γερμανική Κυβέρνηση για υπογραφή νέων μνημονίων και αυστηρότερου δημοσιονομικού ελέγχου. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες της εισήγησης για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σταθερότητας (ESM), που διαδέχθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και στο οποίο επικεφαλής είναι ένας ακόμη πρώην σύμβουλος της Γερμανικής Κυβέρνησης ο κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ. Τέλος, σύμφωνα με το βιογραφικό του σήμερα εργάζεται στην επενδυτική εταιρεία LJ Capital, που διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο και στη Γενεύη, ιδιότητα που είναι άγνωστο εάν είναι ασυμβίβαστη με τα όποια καθήκοντα του έχει αναθέσει η Ελληνική κυβέρνηση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

- Αποτελεί δικό του σύμβουλο ή συνεργάτη ο κύριος Glenn Kim ή κάποιου άλλου μέλους της κυβέρνησης; Με ποια ιδιότητα συμμετείχε στην Ελληνική Αποστολή, που συνόδευσε τον Υπουργό Οικονομικών, στις Βρυξέλλες από 11-2-2015 μέχρι 17-2-2015;

- Να κατατεθούν στη Βουλή επίσημα αντίγραφα της σύμβασης συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, την Ελληνική κυβέρνηση ή οποιαδήποτε έγγραφο πιστοποιεί την πρόσληψη του από το Ελληνικό Δημόσιο.

- Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση για τη συνεργασία του με την Ελληνική κυβέρνηση;

- Ποια θέματα χειρίζεται ως «ιδιώτης που συνοδεύει» τον Υπουργό Οικονομικών σε επίσημες συναντήσεις του στο εξωτερικό, σε Eurogroup και ECOFIN;

- Ήταν πράγματι ο συγκεκριμένος στρατηγικός σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έαν ναι πότε έληξε η συνεργασία του με την κυβέρνηση της Γερμανίας;»

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: