20.3.15

Παραιτείται ο Iταλός υπουργός Μεταφορών...

Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών
Έρευνα της εισαγγελίας της Φλωρεντίας για διαφθορά στην ανάθεση εργολαβιών του Δημοσίου...
Ο Iταλός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μαουρίτσιο Λούπι, κατά την ομιλία του στην ιταλική βουλή, επισημοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο ...
Λούπι, από τα κύρια στελέχη του κόμματος Νέα Κεντροδεξιά, τόνισε ότι «δεν ζήτησε ποτέ χάρες για το γιο του με στόχο να του εξασφαλίσει κάποια θέση εργασίας». Το μόνο που αναγνώρισε ως ενδεχόμενο λάθος του ήταν το ότι ο γιος του κράτησε ένα πολύτιμο ρολόι το οποίο του είχε προσφερθεί ως δώρο την ημέρα που πήρε το πτυχίο του από ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρίας.

Η υπόθεση που οδήγησε στην παραίτηση του Λούπι αφορά έρευνα της εισαγγελίας της Φλωρεντίας για διαφθορά στην ανάθεση εργολαβιών του δημοσίου στα πλαίσια της δημιουργίας σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας και αυτοκινητοδρόμων.

Ο Λούπι, ως υπουργός, συνεργάσθηκε στενά με το ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου, Έρκολε Ινκάλτσα, που φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο και άμεσα συμφέροντα στην επιλογή των εταιριών που έπρεπε να αναλάβουν την εκτέλεση των δημοσίων έργων.

«Δεν βαρύνομαι από καμία ποινική ευθύνη, έπειτα από δύο χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχω κληθεί να απολογηθώ», δήλωσε ο Λούπι. Σε ό,τι αφορά τυχόν «πολιτική ευθύνη», υπογράμμισε ότι «χάρη στην διεύθυνση τεχνικών υποδομών του υπουργείου του ενισχύθηκε το βασικής σημασίας σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, στην Ιταλία».

Ο Μαουρίτσιο Λούπι υπογράμμισε επίσης, ότι «αφήνει την θέση του υπουργού κρατώντας ψηλά το κεφάλι» και πως «θεωρεί ότι ο οικογενειακός ρόλος του πατέρα και συζύγου προέχουν αυτή τη στιγμή».

Σε ό,τι αφορά τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο κεντροδεξιός παραιτηθείς υπουργός δήλωσε ότι «δεν του άσκησε καμία απολύτως πίεση για να εγκαταλείψει την κυβέρνηση». Οι πολιτικοί σχολιαστές όμως συνεχίζουν να τονίζουν ότι κατά τις περασμένες ημέρες ο Ρέντσι δεν στήριξε τον Λούπι με κάποια δήλωση συμπαράστασης ή έστω και με έμμεσο πολιτικό μήνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: