9.3.15

Λονδίνο: Πιθανό Grexit θα φέρει χάος προειδοποιούν οικονομολόγοι του City

Το χάος που θα επέλθει από ένα πιθανό «Grexit» είναι υποτιμημένο αναφέρουν κορυφαίοι οικονομολόγοι από το City του Λονδίνου, σύμφωνα με τους "Financial Times".

Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις από ένα πιθανό «Grexit» έχουν...
μετριαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι τράπεζες έχουν στηριχθεί οικονομικά και έχουν μειώσει τα ανοίγματα. Αλλά σύμφωνα με έρευνα των FT σε διευθυντικά στελέχη του City γίνεται σαφές  ότι είναι υποτιμημένο το χάος που θα προκαλέσει ένα πιθανό «Grexit».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με την εφημερίδα, από ένα πιθανό Grexit, είναι η  αποσύνθεση της Ευρωζώνης και της ΕΕ. "Ούτε η ευρωζώνη, ούτε ίσως ακόμη και η ίδια η ΕΕ θα μπορούσε να επιβιώσει από μια άτακτη φυγή της Ελλάδας", δήλωσε ο Xavier Rolet, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Ο Tidjane Thiam, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Prudential, δήλωσε: «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνονται εξαιρετικά χαλαρές σχετικά με ένα πιθανό Grexit, πιστεύουν ότι είτε δεν θα συμβεί, ή δεν θα έχει σημασία. Αυτή η πεποίθηση αξίζει να αμφισβητηθεί». Πιθανό Grexit "θα επιταχύνει την διάλυση της Ευρωζώνης», προειδοποίησε ο Robert Swannell, πρόεδρος της Marks and Spencer. Θα ήταν μια «κίνηση προς μίμηση σε καιρούς στενοχώριας», επισήμανε ο Sir Roger Carr, πρόεδρος της BAE Systems.

Αν και η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνία για να παραταθεί η τρέχουσα δανειακή σύμβαση κατά τέσσερις μήνες, η Αθήνα δεν έχει μετρητά για να αποπληρώσει τα χρέη της και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να απελευθερώσει κεφάλαια διάσωσης, χωρίς η Αθήνα να εφαρμόσει τις πολιτικά δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις συμπληρώνει η εφημερίδα.

Το πρόβλημα για την Ευρώπη, εάν επιχειρήσει συμβιβασμό με την Ελλάδα, λένε οικονομολόγοι στην εφημερίδα,  είναι οι αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις που θα προκύψουν σε ολόκληρη την Ήπειρο και θα μπορούσε μία τέτοια συμφωνία να εκληφθεί ως μήνυμα διακοπής των μεταρρυθμίσεων στα άλλα κράτη μέλη. Αλλά όπως επισημαίνει η Helena Morrissey διαχειρίστρια Headge Fund δεν αποτελούν νίκη για την Ευρώπη οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε τόσο μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: